paksi atomerőmű;energiafüggőség;nukleáris fűtőanyag;

Brüsszel segítene leválni az orosz nukleáris fűtőanyagról

Egy uniós diplomata azt közölte, nem szeretnék segíteni Oroszország nukleáris iparát. 

Az Európai Bizottság közlése szerint segíteni szeretnének abban a tagállamoknak, hogy megszűnjön az orosz nukleáris anyagoktól való függőségük - írja a Financial Times, melyet a portfolio.hu szemlézett. A lapnak az amerikai Westinghouse cég azt jelezte: arra törekszik, hogy megszerezze abban az öt uniós országban (Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Finnországban) a hatósági engedélyt a nukleáris fűtőanyag beszállításra, amelyekben orosz hátterű atomerőmű működik és jelenleg ezért még a Roszatomhoz tartozó TVEL-től kell venniük a nukleáris fűtőanyagot is.

Az amerikai cég jelezte, most egy olyan programon dolgoznak, hogy már 2023-ban képesek legyenek mind az öt tagállamban a nukleáris fűtőanyag beszállítására. 

A Paksi Atomerőmű azt közölte, törekszenek a nukleáris fűtőanyag beszállítói diverzifikációjára, igaz közben hosszú távra elegendő orosz fűtőanyagot tároltak be (a törvényi kötelezettség minimum 2 év előre, és áprilisban volt két légi hátterű beszállítás is Oroszország felől Paksra, így alaposan feltölthették a készleteket).

Egy uniós diplomata szerint a csomagnak tartalmaznia kellene az új erőműveket építő orosz vállalatok és a kutatási együttműködések tilalmát. 

„A lehető leghamarabb véget kell vetnünk az Oroszországgal való nukleáris együttműködésnek. Nem akarjuk segíteni őket atomiparuk fejlesztésében”.