Oroszország;Litvánia;energiaimport;

2022-05-21 19:50:00

Vasárnaptól Litvánia teljesen leválik az orosz energiáról

Dainius Kreivys energiaügyi miniszter szerint ez nem csak mérföldkőnek számít az energiafüggetlenség vezető úton, de egyben az Ukrajna iránti szolidaritás kifejezése is.

A Nord Pool úgy döntött, hogy a továbbiakban nem szerez be villamosenergiát az egyetlen balti importőrének számító Inter RAO-tól, ennek értelmében Litvánia vasárnaptól teljesen leválik az orosz energiahordozókról, az olajról, az áramról és a földgázról – derül ki a litván energiaügyi minisztérium honlapján megjelentetett közleményből.

A tárcavezető szerint Litvánia akkor éri el a teljes energiafüggetlenséget, amikor sikeresen összehangolja a rendszert, villamosenergia-szükségleteit helyben előállított zöld energiával elégíti ki, sőt, akár áramexportőrré is válhat.

Litvánia gázszükségleteit az Egyesült Államokból importált cseppfolyósított földgázzal, áramszükségletét pedig helyi áramtermeléssel és Svédországból, Lengyelországból és Lettországból érkező importtal elégíti ki. Ennek egy egyik kiemelt jelentőségű eszköze a május 6-án felavatott Gas Interconnection Poland–Lithuania (GIPL) nevű új gázvezeték, amely összeköti a kontinens északkeleti részét az Európai Unió többi országával.

Az olajszükségletekkel kapcsolatban a tárca azt közölte honlapján, hogy az egyetlen litván olajimportőrnek számító Orlen Lietuva több mint egy hónappal ezelőtt visszautasította, hogy orosz nyersolajat importáljon.