tűzoltó;Parragh László;tanár;béremelés;

2022-05-27 06:30:00

Kiakadtak a tűzoltók és a tanárok, Parragh László távozását követelik a sértő megjegyzés miatt

Mintha az iparkamarai elnöknek fogalma sem lenne, mi történik Magyarországon.

 Ezek után mindenki megértené, ha Parragh László úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből – nyilatkozta lapunknak a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Salamon Lajos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének Népszavában megjelent csütörtöki interjújára reagált. Parragh egyebek mellett arról beszélt, a béreken túl “sokféle motiváció” létezik a különböző szakmacsoportoknál, a tanároknak például “ott a szabad nyár”, egy tűzoltót pedig “motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket”.

– Ezek nem jelentenek kellő motivációt a tűzoltóknak. Jelentős béremelésre és egy előremutató, új életpályamodellre lenne szükség. A tűzoltók társadalmi megítélése ugyan nem változott,

– mondta Salamon Lajos. A tűzoltó szakszervezet elnöke arra is emlékeztetett, a megbecsülés egyik fontos tényezője volt a szolgálati nyugdíj lehetősége, ezt azonban elvették tőlük. – Az “adrenalin lökettel” kapcsolatban értetlenül állunk Parragh úr nyilatkozata előtt. Egyébként ez alapján is szükség lenne a korai nyugdíjazás lehetőségére, hiszen a magas adrenalinszintű munkavégzésnek elég komoly egészségkárosító hatásai vannak – mutatott rá Salamon Lajos.

A szakszervezeti vezető szerint ma már toborzással is alig találni fiatalokat, akik a tűzoltó hivatást választanák, a létszámhiány pedig több éve nehézségeket okoz. Hozzátette: értelmetlen nyilatkozatok helyett egy olyan intézkedés-sorozatra lenne szükség, ami vonzóvá és kiszámíthatóvá tenné ezt a hivatást, és ami a jelenlegi dolgozókat is a pályán tartaná. Jelezte, hogy a szakszervezetek nyitottak a tárgyalásokra.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás ugyancsak elítélte az iparkamarai elnök nyilatkozatát. Mint mondta, Parragh László tévedésben él, ha azt hiszi, a tanároknak ott egy egész nyári szünet.

akár saját szabadságuk terhére. – Tanév közben nem is mehetnek szabadságra a pedagógusok, csak külön engedéllyel és indoklással vehetnek ki szabadnapot, amit sok esetben meg sem kapnak, ha igénylik. Parragh úr nyilatkozata nagy fokú tájékozatlanságra vall – fogalmazott Totyik Tamás.