harcok;Szeverodonyeck;Luhanszk megye;orosz-ukrán háború;

2022-05-30 11:36:00

Betörtek az oroszok Szeverodoneck külső részeibe, többen meghaltak és megsebesültek

Az áldozatok legtöbbje éppen az udvaron főzött, amikor megkezdődött az ágyúzás, két ember súlyos sebesüléseket szenvedett.

Az orosz erők betörtek Szeverodoneck észak- és délkeleti külső részeibe, legalább két ember meghalt, öt megsebesült – erről számolt be Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei állami közigazgatás vezetője Telegram-csatornáján.

Hajdaj elmondása szerint heves harcok folynak Szeverodonecken kívül Liszicsanszkért is. Az ellenség minden lehetséges fegyvert és légierőt is bevet – közölte, hozzátéve, hogy az ukrán erők keményen tartják a védelmet.

Hajdaj szerint az orosz erők ágyúzása miatt

A kormányzó tájékoztatása szerint Szeverodoneckben legalább 12, Liszicsanszkban 18, Vrubivkában pedig 11 épület, köztük egy kultúrház épülete semmisült meg.

Hajdaj beszámolt arról is, hogy az orosz erők nagy számban dobnak át lőszert és felszerelést Szeverodoneck környékére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédében azt mondta, hogy Szeverodoneckben az épületek

„Szeverodoneck elfoglalása a megszállók fő célja… Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy visszatartsuk ezt az előrenyomulást” – mondta.

Az ukrán vezérkar hétfő reggel azt jelentette, hogy az oroszok megszilárdítják az ellenőrzést Limanban, továbbá átcsoportosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy tovább támadják Szlovjanszkot. A beszámoló szerint az orosz támadások célja, hogy bekerítsék az ukrán erőket Liszicsanszk és Szeverodoneck környékén, és elvágják a fő logisztikai útvonalakat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap azt mondta: a Donyec-medence „felszabadítása feltétel nélküli prioritás” Moszkva számára.