vegyi üzem;orosz támadás;Szeverodonyeck;orosz-ukrán háború;

2022-06-02 20:45:00

Körülbelül 800 civil bujkál az orosz támadások sújtotta szeverodonecki vegyi üzem alatt

Regionális tisztségviselők beszámolói szerint az oroszok az elmúlt napokban eltaláltak egyebek között egy raktárat, ahol metanolt tároltak, és egy salétromsavat tartalmazó tartályt is az üzem környékén.

Körülbelül 800 ember bujkál az orosz erők rakétatámadásai által sújtott szeverodonecki vegyi üzem alatt található menedékhelyeken – mondta a CNN-nek nyilatkozva Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei állami közigazgatás vezetője.

Hajdaj egyik korábbi beszámolója szerint kedden egy orosz légicsapás eltalált egy salétromsavat tartalmazó tartályt az üzemnél, az ezzel kapcsolatban megosztott felvételek tanúsága szerint vastag, narancsszínű felhő emelkedett fel a térségben. A gyár alatt bujkáló emberek azonban nem voltak veszélyben – közölte a kormányzó.

Az üzem alatti, szovjet korabeli óvóhelyeken olyan helyi lakosok kerestek menedéket, akiket megkértek, hogy hagyják el a várost, de ők ezt visszautasították – közölte Hajdaj. Gyerekek is vannak közöttük, bár nem sokan – tette hozzá.

Regionális ukrán tisztségviselők csütörtöki tájékoztatása szerint az oroszok ismét az Azotot lőtték, és eltaláltak egy közigazgatási épületet, továbbá egy raktárat, ahol metanolt tároltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi metanol volt ott. A szeverodonecki ipari övezet továbbra is az ukránok ellenőrzése alatt áll – tették hozzá a beszámolóban.

Hajdaj elmondta, hogy az üzem magántulajdonban van, a tulajdonosok állítása szerint csupán kis mennyiségű vegyszer maradt az Azotban.