katolikus egyház;reform;Ferenc pápa;

Mostantól nők is kerülhetnek vezető pozícióba a Vatikán kormányában

Ezen túl Ferenc pápa reformja nyomán dikasztériumi szintre emelkedett a rászorulók megsegítésével foglalkozó alamizsnahivatal.

Életbe lépett a Vatikánban vasárnap az az új kúriai konstitúció, amely lehetővé teszi, hogy nők is kerülhessenek a minisztériumoknak megfelelő dikasztériumok élére - írja a Welt. E pozícióba korábban csak bíborosok, érsekek és püspökök kerülhettek.

A latinul Praedicate Evangelium (Hirdessétek az evangéliumot) című 50 oldalas dokumentumban megfigyelők szerint egyértelműen Ferenc pápa reformszándéka húzódik meg. Sőt, az új alkotmány szerint akár világi személyek is betölthetik a jelzett pozíciókat. A vonatkozó dokumentum idén március 19-én jelent meg, kidolgozásán az illetékes tanács évekig munkálkodott. Az új konstitúció II. (Szent) János Pál pápa 1988. évi Pastor Bonus (A jó pásztor) című, addig érvényben lévő rendeletét váltotta fel.

Ferenc pápa átszervezte a tanácsokat, a gyülekezeteket és a dikasztériumokat is, nevüket egységesítette. Az Evangelizációs Dikasztéria élén maga a katolikus egyházfő áll, ezzel a hit terjesztésének is hangsúlyt szeretne adni. Fontos újítás még, hogy a pápa dikasztériumi szintre emelte a a rászorulók megsegítésével foglalkozó alamizsnahivatalt.