felfüggesztés;Országgyűlés;mentelmi jog;Szabó Tímea;

Szabó Tímea: Itt nem az számított, hogy nekem van igazam, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP megsértődött

Több évtizedes szokásjogot rúgtak fel az Országgyűlés szerdai ülésen a fideszes képviselők, akik a szakbizottság javaslatát elutasítva Szabó Tímea mentelmi jogának a felfüggesztése mellett voksoltak.

A Párbeszéd társelnökét és frakcióvezetőjét Óbuda korábbi fideszes polgármestere, Bús Balázs jelentett fel rágalmazás miatt. A politikus korábban azt állította, a kerületvezető asszisztált egy olyan pedofil bűncselekmény-sorozathoz amelyet hosszú éveken át követtek el egy békásmegyeri óvodában.

Megkérdeztük az ügyről Hack Péter jogászt is, aki elmondta, rossz, hogy magánvádas ügyben nincs automatikus felfüggesztés. Ennél már csak az a rosszabb gyakorlat, ha mindez szelektíven történik, „ki tudja milyen szempontok alapján mérlegelve”. Éppen ezért célravezető lenne, ha a politikai pártok a nyilvánosság számára megindokolnák a mentelmi bizottság felülbírálatát bizonyos ügyekben.

Szintén problémát lát ebben a gyakorlatban a testület KDNP-s elnöke. Hargitai János lapunknak azt mondta, sokkal árnyaltabban kellene megközelíteni a magánvádas eseteket, amelyen már dolgoznak. A konkrét ügyben pedig nagyban szerepet játszott a párbeszédes politikus felszólalása is, amelyet a szavazás előtt tett. Tartalmilag egy nagyon érzékeny ügyről van szó.

Maga a politikus a Népszavának azt mondta, harminc év óta ez a második ilyen eset. „Itt nem az számított, hogy nekem van igazam, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP megsértődött, amiért kimondtam az igazat” – fogalmazott. Hozzátette, neki a döntés azt üzeni, „politikai bunkósbotként” használják a mentelmi jogot.

– Meggyőződésem, ha nem szólal meg Szabó Tímea, akkor a többség nem ment volna szembe a mentelmi bizottság javaslatával. Ő gyakorlatilag ennek megágyazott 

– osztotta meg értékelését. Hargitai János szerint a közvádas bűncselekmények tekintetében nincs vita a kiadásról. A magánvád esetében mindig azt kell vizsgálni, hogy annak olyan zaklató jellege van-e, ami adott esetben hátráltatja a munkát. Ezt kellene megítélnie az Országgyűlésnek – fogalmazott Hargitai János.