Magyarország;adatok;eltűnt gyerekek;

Évente 18 ezer gyerek tűnik el Magyarországon, csaknem háromezren 14 év alattiak

Az eltűnések hátterében a szülők vagy a szülők és gyerekek közötti konfliktus, gyermekelhelyezési vita vagy gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása állhat, de előfordul, hogy a szülői felügyeleti joggal nem rendelkező fél viszi el a gyereket.

Magyarországon évente valamivel több mint 18 ezer kiskorú eltűnéséről érkezik bejelentés a rendőrséghez, közülük 15 ezren 14 év felettiek – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának az Index kérésére küldött friss adataiból, amelyeket legutóbb 2020-ban hoztak nyilvánosságra.

Mint írják, ezek a számok 2018 óta alig változnak.

A Körözési Nyilvántartási Rendszerben tavaly összesen 18 168 gyerek szerepelt, közülük 15 100-an 14-18 éves kor közöttiek, 3068-an pedig 14 évesnél fiatalabb gyerekek voltak.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata hozzátette: Fontos kiemelni, hogy a rögzített körözések száma nem azonos az eltűntek számával.

Az állami gondozásban élő kiskorúak esetében a portál emlékeztet arra, az adott intézményeknél protokoll, hogy ha a szülőlátogatáson vagy egyéb engedett eltávozáson lévő tinédzser nem érkezik vissza a megbeszélt időpontban hozzájuk, rögtön értesítik a rendőrséget, akiknek körözési rendszerébe azonnal bekerül a gyerek. Előfordul, hogy egy kiskorú többször is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyéről, ilyenkor minden egyes alkalommal új körözési eljárás indul – hangsúlyozták az adatok értelmezésével kapcsolatban.

Az eltűnések hátterében több tényező is állhat, tapasztalataik szerint a kiskorúak esetében a szülők vagy a szülő és gyerek közötti konfliktus, gyermekelhelyezési vita, esetleg gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása állhat. Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője a portálnak korábban elmondta, a különélő szülők esetében előfordul, hogy a szülői felügyeleti joggal nem rendelkező fél viszi el jogtalanul a gyereket, tavaly tíz ilyen esetben fordultak a Kék Vonalhoz.

Az eltűntként körözött személyekkel kapcsolatos legfrissebb adatok erre a linkre kattintva érhetőek el.