Cser-Palkovics András;iparűzési adó;Székesfehérvár;Parragh László;ellenzék;

2022-06-10 11:45:00

Cser-Palkovics András: A kormánynak néhány ügybe be kellene vonnia az ellenzéket

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint elsősorban a mindenkori hatalomnak kell gesztusokat gyakorolnia, ugyanakkor az ellenzéknek is támogatnia kellene néhány kormányzati döntést.

A kormánynak be kellene vonnia néhány ügybe az ellenzéket, az ellenzék helyében pedig egy-egy kormányzati döntést támogatnék - egyebek között erről is beszélt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere a HVG360-nak adott interjújában.

Az interjú elején a városvezető bírálta azt a nagy botrányt kavaró kijelentést is amelyet Parragh László tett a Népszavának adott interjújában.

Egyrészt kifejtette, nem szabad sajnálni a pedagógusoktól a nyári szünetet, másrészt szerinte azokat a tűzoltókat meg kell becsülni, akik „akkor mennek be egy épületbe, amikor mi kirohanunk onnan”.

Mint ismert, a Magyar Kereskedelmi és iparkamara elnöke belengette, hogy el kellene törölni az iparűzési adót, erről úgy vélekedett, hogy a nagyvárosok működése elképzelhetetlen nélküle. 

Hozzátette, Parragh László kommunikációjából leginkább e tény megértését hiányolja. 

Székesfehérvár polgármestere azt sem rejtette véka alá, hogy gondot jelent az önkormányzatok számára az önkormányzati rezsicsökkentés eltörlésének kigazdálkodása. Mint fogalmazott, a távhőnél például megkapják az állami kompenzációt, így ott ki tudják gazdálkodni, a vízműveknél viszont nagy a baj. A cég tavaly még nyereséges volt, most viszont egymilliárdos veszteséggel kalkulálnak, ami a következő években ennek duplájára, triplájára is nőhet. A villamosenergia árának e brutális emelkedését nem tudják kigazdálkodni - közölte.

Az önkormányzatok helyzetéről szólva Cser-Palkovics András úgy vélekedett, az általa is megfogalmazott kritikák ellenére nem ért egyet azzal az ellenzékben gyakran hangoztatott állítással, hogy a kormány hatalmi érdekből kiüresítette volna az önkormányzatokat, inkább úgy fogalmazott, hogy átalakította őket. Az értékelése ezzel kapcsolatban vegyes, ugyanakkor úgy látja, szakmailag indokolható lenne, hogy például az ügyeleti orvosi ellátást a települések helyett az állam szervezze meg.

Az interjúban szóba került Magyarország európai uniós tagsága is, arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az Orbán-kormány hosszútávon kivezeti-e Magyarországot az EU-ból, Cser-Palkovics úgy válaszolt, van olyan párt, ami a huxitot tűzte zászlajára (Volner János egyszemélyes Huxit Pártja - a szerk.), de az nem a Fidesz-KDNP, s bízik abban, hogy a tárgyalóasztal mellett megegyezés születik az uniós források lehívhatóságáról.

Cser-Palkovics András röviden az orosz-ukrán háborúról és az Orbán-kormány hozzáállásáról is elmondta a véleményét, mint mondta, nincs épeszű ember, aki az agresszort nem ítélné el, a kormány pedig meg is szavazta az összes szankciót, öncsonkítással azonban nem tudunk segíteni az ukránoknak. 

Székesfehérvár polgármestere arról is beszélt, hogy szerinte helyi szinten egyébként a politikusok könnyebben szót értenek egymással, mert jobban érzékelik a közhangulatot, hogy az embereket nem érdekli a háborúskodás, az óvodás szintű egymásra mutogatásból pedig biztosan elegük van. A negyedik kétharmad utáni esetleges konszolidáció vonatkozásában a kormánypárti városvezető kifejtette, két fél kell az együttműködéshez, például hiba nem bemenni a parlament nyitóülésére, vagy törvénytelennek nevezni egy választási eredményt (utalva ezzel Hadházy Ákos, valamint Gyurcsány Ferenc performanszaira), ugyanakkor közölte azt is, hogy

az ellenzéknek pedig támogatnia kellene egy-egy kormányzati döntést. Hozzátette, erre a változásra egyébként lát hajlandóságot az ellenzék néhány politikusa részéről.