Political Capital;szélsőjobboldal;Mi Hazánk Mozgalom;

2022-06-13 10:40:00

Bejött a Covid-korlátozások elleni üzenet a Mi Hazánk, a szélsőjobb főleg a kis vidéki városokban erős

A „Stop Covid!” üzenet annak ellenére sem vesztett vonzerejéből, hogy az Orbán-kormány márciusban minden korlátozást eltörölt.

Az ismert politikusokkal, országos lefedettséggel rendelkező pártok közül egyedüliként a Mi Hazánk karolta fel a Covid-, oltás- és korlátozástagadó, vagy azokkal szemben szkeptikus emberek ügyét – a Political Capital egyebek mellett ennek tulajdonítja, hogy Toroczkai László pártja simán átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A Political Capital elemzése arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentős azok tábora, akik elutasították a kormány és a hatpárti ellenzék közötti versenyt a minél szigorúbb járványkezelésről és oltási kampányról. Hozzájuk – Gődény Györgyön és társain kívül – csak a Mi Hazánk szólt. Toroczkai pártja ezzel a témával túl tudott nyúlni hagyományos szélsőjobboldali bázisán, akiket a Jobbikból történt 2018-as kiválás után, a Jobbik 2010 előtti taktikájával már megszólított.

A hagyományos szélsőjobboldali tematika mellett a Mi Hazánk főleg szociális üzenetekkel (kilakoltatások elleni fellépés, végrehajtói kamara botrányának feltárása) operált, a koronavírus-járvány pedig új teret nyitott a párt előtt. A választás igazolta, hogy a „Stop Covid!” üzenet annak ellenére sem vesztett vonzerejéből, hogy a kormány márciusban minden korlátozást eltörölt.

Nemrég a Republikon Intézet is elemezte a Mi Hazánk választási eredményét, és úgy találta, hogy a párt szavazóinak harmada falvakban lakik, másik harmada kisebb városokban, míg a maradék egyharmad osztozik a megyei jogú városokon és a fővároson. Összességében mindenképpen igaz, hogy a Mi Hazánk inkább a kisebb településeken teljesített jól.

– Bár a megyei jogú városokban a fővárosinál jobb eredményt ért el a Mi Hazánk, a párt egyértelműen az ezeknél kisebb vidéki településeken a legerősebb – erősíti meg a Politicial Capital is. Ebben a körben már a városok és a falvak között alig mutatkozik eltérés. Amennyiben a települési eredményeket lélekszám alapján vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a vidéki városokban, nagyközségekben és falvakban viszonylag egyenletes a pártlista támogatottsága, a település méretétől függetlenül. A párt legerősebb hat megyéje, amelyekben 7 százalék felett teljesített, félkaréjt alkotva húzódik az ország közép-keleti felén: Nógrádtól indulva, Pest megyét keletről megkerülve ér le a Dél-Alföldig.

A Mi Hazánk évek óta innovatívan, figyelemfelkeltően, akciódúsan, jó téma- és ütemérzékkel, stratégikusan politizál, hatékonyan közvetíti saját üzeneteit – hangsúlyozza a Political Capital.

 A helyzet sok tekintetben hasonlít ahhoz, amikor a Jobbik 2010-ben bekerült a parlamentbe (kétharmados Fidesz-többség, darabjaira hullott bal-közép ellenzék), de a politikai és társadalmi környezet jelentősen különbözik attól. A Political Capital szerint ezt jelzi például, hogy míg a Jobbikot elsősorban cigányellenes és antiszemita üzenetei katapultálták az országos politikába, a Mi Hazánknak már túl kellett nyúlnia ezeken a témákon.

A Republikon Intézet is kitér arra: a választási adatokból megállapítható, hogy a Mi Hazánk politikai gyökere – a Jobbik volt szavazótáborával való átfedések mellett – többszörösen összetett. Bár Toroczkaiék politikai elődjüknek tekintik Csurka Istvánt, a szavazói bázisukat nem a MIÉP-ben, hanem sokkal inkább a Kisgazdapártban érdemes keresni. Így a vidéki hangsúllyal megjelenő, populista elemek karakteresebb képviselete dominánsabb lehet működésükben, mint az antiszemita él.

A következő évek egyik kérdése, hogy a Fidesz tovább tolódik jobbra a Mi Hazánk szavazóinak megszerzése érdekében, vagy inkább középre pozicionálja magát – fogalmaz a Republikon Intézet. Az elemzés szerint a 2024-es EP-választáson a Mi Hazánknak esélye lehet a bejutásra. Az európai választásokon ugyanis hagyományosan jól szerepelnek a markáns véleményt megfogalmazó pártok, függetlenül attól, hogy az EU mellett vagy ellen érvelnek. A Political Capital is úgy látja, hogy az egyre több választó szemében szalonképes Mi Hazánkban van növekedési potenciál: a várható gazdasági nehézségek is könnyen teremthetnek olyan szociális helyzetet, amelyet tankönyvszerűen meglovagolhat egy szélsőjobboldali, globalizációellenes, összeesküvés-elméletekben utazó párt.