Parlament;uniós források;Latorcai János;Momentum;

2022-06-13 17:46:00

Kinevették a Parlamentben Navracsics Tibor helyettesét, aki arról beszélt, hogy jó kezekben vannak az uniós források

Latorcai Csaba azt hangoztatta, nem fogják engedni, hogy az óvodás kisfiúkat rózsaszín tüllszoknyába öltöztetve kelljen óvodába hordaniuk a szülőknek.

A befagyasztott uniós pénzekről csörtézett egymással a Momentum és a kormány hétfő délután az azonnali kérdések órájában a Parlamentben. Bedő Dávid sérelmezte, hogy már egy héttel ezelőtt sem kapott választ felvetéseire, így kénytelen ismét feltenni a kérdést. Abban szerinte egyetértés van ellenzék és kormány közt, hogy a költségvetés és a gazdaság nagy bajban van - ez már az elmúlt időszakban bejelentett „pánikszerű megszorításokból” is látható. A megoldást az uniós pénzek lehívásában látja, s úgy tűnik, a kormány lemondott ezen források nagyobb hányadáról. 

Semmilyen akadálya nincs a magyar kormány és az Európai Bizottság közti megállapodásnak - erről már az uniós források felhasználásáért felelős miniszter helyettese beszélt. Latorcai Csaba azt hangoztatta, ezek a pénzek járnak a magyar embereknek, s 

„Képzelje el, hogy az irodában el szeretnének menni együtt ebédelni, megkérik az egyik kollégájukat, hozzon ebédet. Összedobnak rá pénzt, majd ez a kollégájuk visszajön egy üveg whiskey-vel és három doboz cigivel. Hát akkor nem fognak tudni enni, abban biztos vagyok és ezt utána még megismétli tizenkétszer ez a kollégája... szerintem azt a kollégát utána jogosan kérik számon, hogy mégiscsak ételre tessék elkölteni” - ezzel a példával érzékeltette Bedő Dávid, szerinte hogyan viselkedik ebben a kérdésben a magyar kormány. Úgy véli, az elmúlt tizenkét évben folyamatosan visszaéltek a forrásokkal, s ezért nem kapjuk meg most a pénzeket.

„Nagyon vicces, de azért jó tudni, hogy 2019-ben több mint három és fél milliárd euró, 2020-ban négy és fél milliárd euró, tavaly pedig négymilliárd euró forrást hívtunk le Magyarország számára” - jegyezte meg kissé sértődötten. Egyúttal álproblémának nevezte, hogy nincsen meg az Európai Bizottsággal a megállapodás, mivel a pályázatokat így is ki lehet írni.