CÖF-CÖKA;bevétel;veszteség;lejárató kampány;Békement;

2022-06-14 08:43:00

Hatalmasat bukott a miniferizésen a CÖF-CÖKA, de az állami cégek soha nem hagyják veszni

A kormányközeli „civilek” által létrehozott vállalkozás azonban anyagilag befürdött a „100% Gyurcsány” és a „Miniferi” plakátokkal.

Kijött a gazdálkodási mélypontot, 511 milliós veszteséget hozó 2017-es év jelentette gödörből a kormány- és Orbán Viktor melletti szimpátiatüntetéseket, vagyis a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), amely a 2021-es évet már 252 millió forintos plusszal zárta – írja a hvg.hu.

A lap részletezi: a CÖKA (és a nyilvánosságban az alapítványt képviselő Civil Összefogás Fórum) májusban leadott tavalyi éves beszámolójából kiderül, hogy tavaly az alapítvány összes bevétele 557,12 millió forint volt, ennek pedig túlnyomó része, 88 százaléka adományként és támogatásként érkezett, saját bevétel mindössze 68 millió forint volt.

Az alapítványi bevételek tetemes része, 422 millió forint adomány mellett az szja egyszázalékos felajánlásaiból 1,3 millió forint folyt be, félmillió forint pedig központi költségvetési támogatásként érkezett hozzájuk. A saját – értékesítésből származó 68 milliós – bevétel feletti 489 milliónyi egyéb bevétel maradék része, mintegy 65 millió forint egyéb támogatásként, szponzoroktól érkezett.

A lap az Átlátszó korábbi írására hivatkozva felidézi, a CÖKA 40 milliót kapotta az állami Szerencsejáték Zrt. adományozó cégétől, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től, amely korábban már két részletben összesen 170 millióval támogatta az alapítványt, valamint további 25,4 milliót utalta szintén állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a CÖKA-nak. Mint arról Csizmadia László, a CÖKA kuratóriumi elnöke nyilatkozott, a fentieken kívül „csak magánadományok érkeztek magánszemélyektől és cégektől”, de azt nem árulta el, hogy hány ilyen támogatás érkezett és pontosan milyen értékben.

A CÖF-CÖKA működése összesen 304 millió forintot vitt el a költségvetésükből, s az is kiderült: üzleti vállalkozásuk, a tavaly év elején alapított Kövess minket 2022 Kft. tavaly 31,88 millió forintos nettó árbevétel mellett 120,91 milliós veszteséget termelt. Ők készítették és fizették ugyanis a választási kampány idején az országot ellepő, a közös miniszterelnök-jelölt ellen negatív kampányt folytató „100% Gyurcsány” feliratú, valamint a Márki-Zay Pétert „Mini Feriként” ábrázoló plakátokat.