Svájc;légtérzár;

2022-06-15 08:52:00

Svájc teljesen lezárta a légterét

Műszaki hibát észleltek Skyguide légi navigációs szolgáltató működéseben.

A svájci hatóságok további értesítésig teljesen lezárták az ország légterét szerdán, miután műszaki hibát észleltek Skyguide légi navigációs szolgáltató működéseben.

Közleményében a szolgáltató biztonsági okokkal indokolta a lezárást, amely nem sokkal azt követően lépett életbe, hogy leállították a fel- és leszállásokat a zürichi repülőtéren. A repülőtér egyik szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a légikikötőt nem zárják le az utazóközönség előtt.

A genfi nemzetközi repülőtér részéről mindeközben arról tájékoztattak, hogy 11 óráig leállították az összes fel- és leszállást.

A svájci ATS Keystone hírügynökség azt közölte, hogy a Svájcba tartó gépeket máshová, egyebek között az olaszországi Milánó repülőtereire irányítják.

A Skyguide elnézést kért a kellemetlenségek miatt, hozzátéve, hogy dolgoznak a hiba elhárításán.

FRISSÍTÉS: A vállalat a Twitter-üzenetében azt írta, hogy megoldódott a technikai probléma, a svájci légteret ismét megnyitották, újraindult a légi forgalom Svájc felett, valamint a genfi és a zürichi repülőtéren.

Az üzenetben nem pontosították az üzemzavar okát. Vladi Barrosa szóvivő világossá tette, hogy nem gondolják, hogy hackertámadás történt.

A Skygiude azt tanácsolta az utasoknak, hogy tájékozódjanak a légitársaságok járatinformációi alapján. Az Eurocontrol európai légiforgalmi ügynökség közleményben figyelmeztette a légitársaságokat, hogy "nagy késésekre" kell számítaniuk.