átnevezés;Egészségügyi Világszervezet (WHO);majomhimlő ;

2022-06-15 14:29:00

Átnevezi a WHO a majomhimlőt

Több mint 30 tudós írt alá egy dokumentumot arról, hogy „sürgős szükség van a vírus megkülönböztetéstől és megbélyegzéstől mentes” elnevezésére.

Átnevezi a majomhimlőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rasszizmus és a megbélyegzés csökkentése érdekében – írja a Sky News.

„A WHO együttműködik partnerekkel és szakértőkkel a világ minden részéről annak érdekében, hogy megváltoztassa a majomhimlő vírusának, kládjainak és az általa okozott megbetegedés elnevezését” – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató. „A lehető leghamarabb bejelentést teszünk az új nevekről” – tette hozzá.

Tedrosz ezt egy héttel azután ismertette, hogy több mint 30 nemzetközi tudós aláírt egy dokumentumot, amelyben úgy foglaltak állást: sürgős szükség van a vírus megkülönböztetéstől és megbélyegzéstől mentes elnevezésére. Állításuk szerint a médiában és számos tudós között is egyre inkább jelen van az a narratíva, amely a jelenlegi majomhimlős eseteket Afrikához vagy Nyugat-Afrikához vagy Nigériához próbálja kötni.

A WHO jelenleg a vírus két törzsét, a nyugat-afrikait és a kongó-medenceit (közép-afrikait) tartja nyilván.

A tudósok szerint újfajta osztályozásra van szükség a vírus esetében, hogy minimalizálják „az országokra, földrajzi régiókra, gazdaságokra és emberekre gyakorolt, szükségtelen negatív hatást”. Ezenkívül azt javasolják a médiumoknak, hogy ne használjanak többé olyan felvételeket, amelyeken afrikai emberek láthatóak a majomhimlő okozta bőrelváltozásokkal azokban az esetekben, amikor a nyugati, például európai országokban diagnosztizált majomhimlős esetekről tájékoztatnak.

A WHO-főigazgató ugyanazon a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy rendkívüli bizottsági ülést hív össze a következő hétre annak érdekében, hogy foglalkozzanak a vírus terjedésének „szokatlan és aggasztó” jellegével. „Úgy gondoljuk, hogy szükség van némi összehangolt fellépésre is a (megbetegedések – a szerk.) földrajzi megoszlása miatt” – mondta újságíróknak.

A világ 39 országában több mint 1600 esetben azonosítottak majomhimlőt, és további mintegy 1500 majomhimlőgyanús esetről tudni. A majomhimlővel diagnosztizáltak körében 72 halálesetről adtak hírt, igaz, ezek