adó;Parragh László;Opten;egyéni vállalkozók;

Belengették a szigorítást, látványosan visszaesett az érdeklődés a kata iránt

Mióta Varga Mihály csak belengette a szigorítást, látványosan visszaesett az egyéni vállalkozás indítása iránti érdeklődés.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetői a Kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatos visszaélések felszámolását kérik a kormánytól – tette közzé Facebook-oldalán egy Parragh László kamarai elnökkel közös fotó kíséretében - Varga Mihály pénzügyminiszter.

A kormány azért hozta létre a katát, hogy alacsony összegű, kevés teendővel járó, egyszerű adózási formát kínáljon a legkisebb vállalkozásoknak. Az adatok szerint ugyanakkor egyes munkaadók dolgozóikat katás jogviszonyba kényszeríve kerülik el az adófizetést. A szabályozás átalakításán dolgoznak azért, hogy a legkisebb vállalkozások kedvezményes adózásának megtartása mellett felszámolják a visszaéléseket – közli a miniszter. 

Emlékezetes, hogy a Népszavának adott május végi interjújában Parragh László még a kata megszüntetését indítványozta.

Azóta, hogy Varga Mihály még korábban, május 19-én beszélt a kata lehetséges szigorításáról, jelentősen csökkent az egyéni vállalkozás indítása iránti érdeklődés – írja az Opten. Az egyéni vállalkozás mint forma a kata 2013-as bevezetése óta éli fénykorát. Számuk azóta 300 ezerről 600 ezerre ugrott. (Egyébként nem minden egyéni vállalkozó katás, illetve választhatják az adónemet egyéni cégek és egyes betéti társaságok is.)

Az eddigi évek során rendre háromszor több egyéni, mint társas vállalkozás alakult. Az idei év minden havának első három munkanapján 2 500-3 ezer egyéni vállalkozást jegyeztek be. Ám június első három napján, miután Varga Mihály kilátásba helyezte a visszaélések kiszűrését, az adat már 1150-re zuhant. Ugyanakkor még ez is jóval meghaladja a társas vállalkozás-alapítások számát. Minden szónak és részletkérdésnek komoly hatása lehet a 450 ezer katás adózó működésére - fogalmaz a céginformációs szolgáltató, amely szerint egy esetlegesen szigorodó kata-szabályozás némiképp emelheti a társas vállalkozások arányát.