Magyarország;járvány;nyár;koronavírus;vírusvariáns;

Kellemetlen meglepetést okozhat a Covid-19 két új variánsa, már a vakáció alatt lesz vele dolgunk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, ajánlja-e az ötödik oltást.

Bár eddig csak őszre valószínűsítették a következő járványhullámot a szakemberek, lehet, hogy már a vakáció alatt lesz vele dolgunk Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) minapi közleményében arra figyelmeztettet: az omikron két új alváltozata, a BA.4 és BA.5 gyorsabban terjed Európában, mint a többi koronavírus-változat. Ez pedig több kórházi kezeléshez és halálesethez vezethet, ha az új mutációk dominánssá válnak a kontinensen.

A BA.4-et és a BA.5-öt először idén márciusban észlelték az európai országokban, és ahol megjelenik, ott átveszi a korábbi variánsok helyét a megbetegedések okozásában. Portugália volt az első olyan ország az Európai Unióban, amely jelentős növekedést tapasztalt a BA.5 által okozott megbetegedések esetszámában és arányában. Az elmúlt hetekben azonban már számos országban, így például Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban és Hollandiában a BA.4 és BA.5 fertőzések arányának növekedését figyelték meg. (Arról egyelőre kevés az adat, hogy az új alváltozatok mennyire súlyos kimenetelű betegséget okoznak.)

Az osztrák Vienna Today című lapnak adott nyilatkozatában Ulrich Elling molekuláris biológus a minap arról beszélt, hogy már nyáron új koronahullám érkezik Ausztriába. Szerinte a fertőzések száma hamarosan megemelkedik, „vissza a tízezres nagyságrendbe, majd ősz felé ezen a nagyon magas szinten állandósul” a járvány.

A szakemberek szerint, egyelőre túl sokat nem tudunk az új variánsokról, ám azt ők is tényként kezelik, hogy

ha ezt mutációt már a szomszédos országokban is észlelték, akkor az egészen biztos, hogy Magyarországon is okoz majd megbetegedéseket, illetve el is indíthat járványhullámot. 

Van olyan hazai szakember, aki annak kezdetét augusztusra, a nyári szabadságok végére, az iskola kezdetére jósolja. Kemenesi Gábor virológus ennél óvatosabb, szerinte még annyira kevés az adat az új mutációkról, hogy egy újabb járványhullám kezdetét sem lehet megmondani: „Az is lehet, hogy már a nyáron, de úgy is adódhat, csak ősszel ér el bennünket annyira, hogy tömeges megbetegedéseket okozzon.” Szerinte egyelőre azt lehet látni, hogy gyorsabban terjed és jobb az immunvédekezést elkerülő képessége, mint az eddigi változatoknak – mondta. Ez egyben azt is jelentheti, hogy azok is újra meg fertőződhetnek, akik már átestek a betegségen, illetve azok is, akik 3-4 hónapnál régebben kaptak oltást. Kemenesi Gábor szerint miután Magyarországon nem épült ki tesztelési kapacitás, vírusmonitorozás és úgy csinálunk, mintha már vége lenne a járványnak, az új variáns okozhat meglepetést. Jelenleg annyit lehet biztosan tudni, hogy az „omikron-korszakban” a három oltás számít alapimmunizációinak, ezért most nagyon fontos lenne, hogy minél többeknek ez meglegyen. Egyelőre nem is nagyon lehet egyebet tenni, mint figyelni a nyugati országok adatait, hogy hogyan alakul ott a fertőzések, a megbetegedések, a kórházi esetek és a halálozások aránya. De készülni az új hullámra azért kellene – mondta.

A szakember szerint az új variáns tulajdonságai azért is aggasztóak, mert az egészségügyben, illetve az oktatásban dolgozók közül is sokan kieshetnek majd a munkából. Azaz, ha nem is jár majd feltétlenül sok halálozással az új mutáció okozta várható járvány, betegekből sok lehet, ami ismét óriási terhet róhat az ellátórendszerre. A károk enyhítését szolgálná, ha az emlékeztető oltásokat a lehető legtöbb ember, kortól függetlenül mihamarabb fölvenné. Mint mondta: számos tudományos bizonyíték van arra, hogy a vírus változásaival szemben csak ez ad stabil immunitást. Emellett az érkező hullám előtt az időseknek és az egyéb kockázati csoportokba tartozóknak a nagyon fontos a negyedik dózis. A súlyos lefolyás ellen ugyanis biztosan nyújtanak védelmet a vakcinák.

A Népszavának az egy járványügyi szakértő beszélt arról is, hogy Amerikában a Pfizer és a Moderna is piacra dobott két komponensű vakcinákat, amelyekben van delta- és omikron-variáns elleni oltóanyag, ám ezekben még az omikron előző variánsai vannak, és

egyelőre még nincs bizonyíték arra, hogy a most felbukkant új variánsok ellen hatékony védelmet nyújtanak.

Erre csak akkor lesz adat, ha egy nagyobb BA.4 illetve BA.5 okozta járványban sikeresen alkalmazzák ezt az oltóanyagot. „Mindenesetre, ha valaki elmúlt már 60 éves, van krónikus betegsége és hat hónapnál régebben kapott oltást, akkor ne várjon, kérjen egy újabb adagot.” – ajánlotta egy járványügyi tisztségviselő.

Lapunk érdeklődött a Nemzeti Népegészségügyi Központban, lehet-e még az ősz előtt újabb oltási kampány. A raktáron lévő vakcinák milyen eséllyel segíthetnek a fertőzés kivédésében? Kaphat-e valaki ötödik oltást? Várható-e hogy a B5-B4 járvány hullám előtt Magyarországon is elérhető lesz a Pfizer és a Moderna kombinált oltóanyaga?

A hivatal a kérdéseinkre ugyan nem adott konkrét választ, de erősen ajánlották az oltásokat. Mint írták, Magyarországon vakcinabőség van, mindenki számára van elegendő vakcina a harmadik vagy negyedik oltás felvételére is. Jelenleg a járvány leszálló ágában vagyunk, hétről- hétre csökken az új fertőzöttek száma. Júliustól a kórházi oltópontokon péntekenként lesz oltási akciónap. A háziorvosoktól és a házi gyermekorvosoktól az oltás továbbra is kérhető. A jelenleg érvényes oltási ajánlás ha indokolttá válik az elérhető szakmai, tudományos információk alapján a megfelelő időben frissítésre kerül.”