futball;Magyarország-Anglia;

2022-06-23 06:00:00

Öröm a köbön, legyőztük az angolokat

Tegyük a szívünkre a kezünket! A legelvakultabb magyar futball szurkoló sem merészkedett fantáziálgatásai közepette odáig eljutni, hogy az európai ranglista eminensei közé tartozó angolok elleni mindkét tétmérkőzésen nemhogy győzni fogunk, de összesítve még gólkülönbséget is javítunk.

Megrögzött realistaként jómagam is a tamáskodók táborát gyarapítottam. A sport, a labdarúgás azért is csodálatos játék, nemes küzdelem, mert itt nincs eleve elrendelés, nem lehet kizárni a vaskos meglepetéseket sem. A jól motivált, egyúttal hatékony hadrendbe szervezett magyar tizenegy válasz nélkül maradt négy gólja a második mérkőzésen sokkolta az oroszlános mezben hazai pályára küldött szigetországiakat. Olyan eredmény született, amelyre nemcsak a labdarúgás tábora, de a szélesebb nemzetközi sportközvélemény is felfigyelt. A magyar-angol összecsapásoknak ugyanis kétségkívül páratlan pikantériája van. Ennek okát a magyar aranycsapat majdnem hetven évvel ezelőtti, az angol labdarúgás sokáig megkérdőjelezhetetlen primátusát romba döntő 6:3-as, majd 7:1-es győzelmei magyarázzák. A mostani négy nullás magyar diadal is ebbe a sorba tartozik.

A Nemzetek Ligája keretei között sorra kerülő őszi mérkőzéseken még sok meglepetés születhet. Ki merne biztos tippel kirukkolni a ránk váró, az olaszok és a németek elleni találkozó eredményét illetően? Abban viszont már most biztosak lehetünk, hogy ezt a futballévet nem keserű szájízzel zárjuk majd. Az lehet csak a kérdés, hogy mosolyunk szélesebbre nyílik-e és tartósabb lesz-e.

Jókedvünket a nemzetközi kupaküzdelmekben hamarosan startoló klubcsapataink is növelhetik. Még akkor is, ha az áhított csoportkör eléréséhez a magyar labdarúgás patinás múltjához méltatlan, a jelenben azonban elkerülhetetlen - hogy is mondjam - nevesincs csapatok elleni selejtezőkre kényszeríttettek. Szerintem már az is euforikus örömöt okozna, ha csak a második számú mezőnyben, az Európa-ligában villanna fel valamelyik együttesünk számára a továbbélést jelentő zöld lámpa fénye.

Összegezve: a magyar futballszurkolóra kellemes, izgalmas időszak vár. Válogatottunk nagyon is versenyben van még, mi több, első helyen áll csoportjában. Csak szeptemberben dől el majd a folytatás lehetősége. Továbblépésünk azonban több mint valószínű. Klubcsapataink sincsenek még az esélytől megfosztva. Dőljünk hátra a kikapcsolt tévé előtti karosszékben egy pohár sörrel a kezünkben, és álmodozzunk győzelmekről, továbbjutásokról. Ki tudja, meddig tehetjük, mikor lesz erre legközelebb alkalmunk.

A cikkben megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Lapunk fenntartja magának a jogot a beérkező írások szerkesztésére, rövidítésére.