Orbán Viktor;EU-csúcs;Emmanuel Macron;globális minimumadó;

2022-06-24 19:03:00

„Mindent meg fogunk tenni, hogy Magyarország visszavonja a globális minimumadóra vonatkozó vétóját”

Emmanuel Macron kijelentette: készek elmenni az észszerűség határáig, de nem tovább, a kompromisszum érdekében.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Magyarország visszavonja a globális (társasági) minimumadóra vonatkozó vétóját - mondta Emmanuel Macron francia elnök az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács péntek délután Brüsszelben befejeződött másfél napos ülése után.

Mint szavaiból kiderült, a tanácskozáson szóba került az Orbán-kormány által blokkolt megállapodás sorsa, mivel az EU soros elnöki posztját július 1-jéig betöltő Franciaország a hátralévő egy hétben mindenképpen szeretné tető alá hozni az egyezséget. Macron közölte, hogy 

Az OECD keretein belül 140 ország ért egyet az általános 15 százalékos minimum (társasági) adókulcs bevezetésével, ami az uniós vezetők szerint hatalmas hasznot jelentene. Az Európai Unió szeretne egységesen csatlakozni a nemzetközi megállapodáshoz, a 27 tagállam közül egyedül a magyar kormány lóg ki a sorból.

Egy másik vétó leszerelésében azonban sikerült haladást elérni a csúcs margóján: a bolgár parlament pénteken megszavazta, hogy az ország - bizonyos feltételek megvalósulása esetén - ne akadályozza tovább az Észak-Macedóniával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését, ami áttörést jelenthet a nyugat-balkáni bővítési folyamatban. Bulgária kétoldalú viták miatt 2019 óta gátolta Észak-Macedónia előrehaladását, és emiatt befagytak az Albániával tervezett megbeszélések is, mivel az EU a két országot együtt kezeli.

Szófia négy feltételhez köti a jóváhagyását, amelyet Szkopje továbbra is elutasíthat. Mark Rutte holland kormányfő sajtótájékoztatóján mindenesetre optimistán nyilatkozott, szerinte akár a jövő héten is megszülethet a megállapodás, amelyre a soros francia EU elnökség tett javaslatot. A csatlakozni szándékozó nyugat-balkáni országok vezetőivel csütörtök délelőtt találkoztak az EU27-ek, de az eszmecsere nem hozta meg a várt eredményt az akkor még teljes bolgár ellenállás miatt.

Az uniós vezetők pénteki tanácskozásán az energiaellátásnak és a gazdaságnak jutott a főszerep. Megbízták az Európai Bizottságot, hogy a jövő hónapban terjesszen elő vészhelyzeti tervet a gázellátás esetleges zavarainak a kivédésére. Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök ismertetése szerint

A politikus szerint jól haladnak a tárgyalások új beszerzési forrásokról, de energiatakarékosságra is szükség lesz. Ha minden európai háztartásban két Celsius fokkal csökkentenék a fűtést, illetve ennyivel magasabb hőmérsékletet állítanának be a légkondicionálókban, azzal kiváltható lenne az Északi Áramlat I vezetéken érkező teljes orosz gázimport, hívta fel a figyelmet. Alexander De Croo belga kormányfő közölte, hogy a tagállamoknak már a nyáron össze kell hangolniuk az erőfeszítéseiket, hogy télen elkerüljék az ellátási problémákat vagy az áremelkedést.

Az állam- és kormányfők megerősítették, hogy várják az Európai Bizottság elemzését az emelkedő energiaárak megfékezésének lehetőségeiről,