Állami Számvevőszék;Windisch László;Bánki Erik;

2022-06-25 07:14:00

Váratlanul új név bukkant fel, leváltja az Állami Számvevőszék elnökét a Fidesz

Eddig úgy tűnt, Domokos László simán megőrizheti a tisztségét.

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét, volt jegybanki alelnököt jelöli a Fidesz és a KDNP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökének - mondta el a Világgazdaságnak a jelölőbizottság fideszes elnöke.

Bánki Erik a kormányzati lapnak nyilatkozva megjegyezte, a Fidesz–KDNP mellett a Mi Hazánk jelölt még ÁSZ-elnököt, a baloldal pedig a jelölőbizottságba sem delegált tagot. 

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, a korábbi fideszes képviselő Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, tizenkét évre szóló mandátuma július 4-ig tart. Windisch László a KSH oldalán közzétett életrajza szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett diplomát. 2002-ben kezdett dolgozni a NAV jogelődjénél, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (Apeh), előbb mint jogász, majd osztály- és főosztályvezetői, illetve igazgatóhelyettesi pozícióban. 2011 januárjától a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és vámigazgatási főosztályának vezetője volt, majd 2013 áprilisától a jegybank alelnökévé választásáig a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatóság költségvetési elemzések igazgatójaként tevékenykedett. 2013–19 között az MNB alelnöke, a monetáris tanács tagja volt, innen ment át a KSH-hoz, amelynek elnökhelyettese 2021 januárja óta.

A közvélemény előtt a 2015-ben kirobbant Quaestor-ügyben vált ismertté, mint felügyeleti alelnök több alkalommal is a nyilvánosság elé állt.

Jelölése némiképp meglepő, ugyanis semmi jel nem utalt arra, hogy bármi probléma lett volna Domokos Lászlónak a ténykedésével. Vezetése alatt az Állami Számvevőszék élesen konfrontálódott az ellenzékkel, a szervezet de facto a NER meghosszabbított karjaként működött.