Károly herceg;Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni;London;készpénz;

2022-06-26 20:01:00

Károly herceg nagyvonalúan elfogadhatott hárommillió euró készpénzt a katari exkormányfőtől

A pénzt elvileg továbbították a herceg alapítványának és szabályosan használták fel, de azért akadnak kérdéses összefüggések.

Egy jelentés szerint személyes találkozóik alkalmával összesen mintegy 3 millió euró készpénzt (átszámítva körülbelül mintegy 1,2 milliárd forintot) adott át Károly hercegnek a korábbi katari miniszterelnök, amit el is fogadott a brit trónörökös - írja a Guardian.

Úgy tudni, Károly egy ízben bőröndben, máskor egy zsákban, harmadik alkalommal pedig egy Fortnum & Mason táskában kapta meg a nem éppen csekély összeget Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Szánitól. A jelentés szerint az átadások egyike a Clarence House brit királyi rezidencián történt még 2015-ben egy privát találkozón. A Clarence House szóvivője közleményében úgy reagált, hogy az ekkor átadott pénzt „azonnal továbbadták a herceg egyik jótékonysági szervezetének”, amely biztosította őket, hogy minden megfelelő eljárást betartanak.

A pénzek a Walesi Herceg Jótékonysági Alapjához (Prince of Wales’s Charitable Fund) kerültek, arra utaló jel pedig nincs, hogy illegálisan használták volna fel, mint ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a sejk nem a jótékonysági szervezetnek szánta a pénzt. Felvet ugyanakkor kérdéseket, hogy Károly herceg és a katari sejk baráti- és érdekkapcsolata régóta tart. Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Szánit egyébként esetenként úgy is emlegetik, mint „az embert, aki megvásárolta Londont”, miután vagyonát, valamint a katari vagyonalapra gyakorolt ​​jókora befolyását arra használta fel, hogy hatalmas befektetéseket hajtson végre a brit fővárosban.