Budapest;házomlás;Jókai utca;

2022-06-27 14:21:00

„Képzeld el, ahogy jön mögötted egy hatalmas porfelhő, ilyen lehet egy háború”

A környék valóságos tragédiamágnes – mondják az utcabeliek.

„Képzeld el, ahogy jön mögötted egy hatalmas porfelhő, ilyen lehet egy háború” – mesélte lapunknak Ladányi Gyöngyvér egy közeli tánckellék üzlet munkatársa. Az ő fekete autójuk látható a térfigyelő kamera felvételén, amint az omlás előtt tíz másodperccel befordulnak az Ó utcába.

Munkába érkezett párjával, amikor a Jókai utcához közeli torkolatnál, parkolás közben meghallották a robajt, hátranézve pedig nem láttak semmit, csak masszív porfelhőt, ami közelített feléjük. Alig 20 méterre voltak ekkor, kiugrottak a kocsiból és befutottak egy kapualjba. Neki az ijedtségen kívül nem esett baja, egy szintén munkába tartó kolléganője viszont megsérült a karján, őt korházban ápolják. Gyöngyvér úgy tudja, nem súlyos a sérülése, az ijedtsége sokkal nagyobb.

Szintén ismerőse egy másik sérült, egy fiatal balerina, aki éppen fotózásra érkezett volna az üzletbe, amikor leomlott a homlokzat. Tudomása szerint a lányt életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Arról is beszéltek lapunknak, furcsállják, hogy egy hónappal ezelőtti tűzeset után ugyanúgy folyt tovább a munka, abban sem biztosak, hogy volt rendes vizsgálat.

Kerestük a Katasztrófavédelem illetékesét, a kormányhivatalt és a terézvárosi önkormányzatot, hogy a korábbi tűzeset összefüggésbe hozható-e a mostani omlással, zajlott-e, és a ha igen, milyen eredménnyel a tűzeset vizsgálata, illetve rendelkezett minden engedéllyel a kivitelező. 

Lapunk megkeresésére a Katasztrófavédelem azt írta, hogy a májusi eset után tűzvizsgálati eljárást indítottak, amely jelenleg is folyamatban van, arra azonban nem válaszoltak, miért folyhatott a munka a vizsgálat lezárulta előtt.

Kérdéseinkre a VI. kerületi önkormányzat is válaszolt. Előbbiből kiderül, hogy a helyhatóságnak nincsenek jogkörei egy ilyen beruházás kapcsán, miután 2020-as törvénymódosítás alapján a jegyzők építésügyi hatásköre megszűnt, az átkerült a kormányhivatalokhoz. Az önkormányzat arról is tájékoztatta lapunkat, hogy ház lakosai közül jelenleg húsz főnek biztosítanak az önkormányzat költségén átmeneti szállást kerületi hotelek segítségével.

A kerületi kormányhivatalnál is érdeklődtünk a építkezés engedélyeivel és szabályosságával kapcsolatban, ám megkeresésünkre eddig nem reagáltak. 

A rendőrség és a katasztrófavédelem a helyszínen mindössze annyit mondott a sajtónak, amennyit a közleményben is írtak, vagyis tetőbeépítés közben leomlott a VI. kerület Jókai utca 1. szám alatt fekvő négyemeletes ház párkányfala, aminek következtében négy személy sérült meg, őket a mentők kórházba vitték.  

A tűzoltók a romok mellett öt megrongálódott autót néztek át keresőkutyákkal, de nem találtak további sérülteket.

Arra egyik tisztviselő sem tudott válaszolni, jelenleg lakott-e az épület, mint mondták, ez csak később derül ki. Ugyanakkor az egy hónappal ezelőtti tűz után, a romok eltakarításának idejére, még ideiglenes melegedőt alakítottak ki a ház lakónak.