Orbán Viktor;Parlament;azonnali kérdés;

2022-06-27 17:11:00

Orbán: nincs szégyenkezni valója a magyar kormánynak az infláció elleni küzdelemben

Megszorítási csomag nincs és nem is lesz - jelentette ki a kormányfő. 

Az egész kontinenst egy „háborús infláció” sújtja, ha az áfát csökkentik, azt a kereskedők „elteszik”, éppen ezért az ársapkák politikáját kell alkalmazni - jelentette ki a miniszterelnök hétfő délután a Parlamentben az azonnali kérdések órájában. A kérdéssort a DK-s Kálmán Olga nyitotta. Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, milyen kormány az, amelyik tétlenül nézi az árak emelkedését, a magyar családok pedig tudják, hogy a kormányfő tehetne ez ellen. Miért az Önök összeomló gazdaságpolitikája miatt kell bűnhődnie a magyar családoknak? - fogalmazott. 

„Kérdezett Ön már engem, emlékeim szerint akkor jobban ment...” - kezdte a válaszát Orbán Viktor. Majd felsorolta, hogy Európa több országában is magas az infláció, s Magyarország ebben a tekintetben nem áll rosszul. 

Kálmán Olga azzal vágott vissza, nem voltak nagy elvárásai, de a válasz még ezt is alulmúlta. Önök manipulálják a nyilvánosságot, az emberekkel fizettetik meg a hibás gazdaságpolitikát. Ismerje el a felelősségét miniszterelnök úr! - hangoztatta.

Orbán Viktor erre azt mondta, a kormány megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést is, akkor is ha háború van. A DK programjáról visszafogottan tudna nyilatkozni, a hétvégi választáson azonban az emberek erről is elmondták véleményüket.

Jobbik: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját!

Nagy zúgolódás támadt, amikor Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kapott szót. A politikus azt rótta fel, hogy noha a miniszterelnök felemelte a saját fizetését, aközben a dolgozók aranyáron veszik az élelmiszert és fizetésemelést sem kapnak. 

Orbán Viktor erre azt mondta, „ezeket már mind hallottuk, az emberek is mind hallották, ezért fenekelik el önöket rendre. Önt személyesen többször is.” A miniszterelnök kifogásolta, hogy a nők 40 éves nyugdíjba vonulását nem szavazta meg a Jobbik. Fizetésemelésével kapcsolatban pedig azt mondta, a Parlament döntött erről, ő pedig elfogadja a döntést. Megtiszteltetésnek tartja, hogy ezt a munkát végezheti, s helyesnek tartja, hogy a képviselők bérét hamarabb rendezték, mint az övét. Azért dolgozunk, hogy a magyarok egyre többet kereshessenek - tette hozzá. 

Jakab Péter erre azt felelte, „az Önök kormányában van hat gazdasági miniszter, egyiknek sincsen esze?!” Ő is az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését szorgalmazta.

Milyen jó, hogy az előző évek során a magyar kormány kimentette a magyar családokat a devizahitel-csapdából, különben most megnézhetnék magukat a 404 forintos euróval - replikázott Orbán. Az infláció és az áremelkedések elleni küzdelemben nincs szégyenkezni valója a magyar kormánynak. Semmilyen más eszköz nem működik, csak az árszabályozás, mellyel nagy vitákat folytatnak a kereskedőkkel. Nem káosz, hanem világos, áttekinthető rendszer van, mely reményei szerint hosszú hónapokig fenntartható. 

Fekete-Győr András kínos bakit vétett

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője azt kérdezte, titkol-e valamit a miniszterelnök. Van-e olyan szándéka, hogy olimpiát akar rendezni 2030-ban. Szerinte azonban Magyarország ezt nem lenne képes megrendezni anyagilag. Meg fogják-e kérdezni a magyarokat, hogy hajlandók-e több ezer milliárdot kifizetni az olimpiára? - tette fel a kérdést. Ugyan később pontosította, hogy 2036-ra gondolt, de Orbán Viktor lecsapta a magas labdát:

Hangsúlyozta, a magyar kormány nincs felhatalmazva, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság helyett nyilatkozzon, ugyanakkor felhívta a figyelmet, Legközelebb a 2036-os olimpiáról beszélhetnek. Ebben a tekintetben áll a politikus rendelkezésére „ha akkor még ön is itt lesz velem.”

Fekete-Győr András erre a pedagógusok, a rendőrök vagy az egészségügyi szakápolók fizetésemelését emlegette fel, s arra kérte, tegye meg ezt a kormány. Válaszul a kormányfő Gyurcsány Ferenc ifjúsági tagozatának nevezte a Momentumot, amellyel nehéz lesz az együttműködni. 

MSZP: nem érdekli Önt több százezer ember sorsa? 

A szocialista Harangozó Tamás szerint van három terület, ahol a kormánypártok nem szálltak le a földre április harmadika óta. Ez az oktatás, az egészségügy és a rendvédelem kérdése. „Biztos nem tájékoztatták Miniszterelnök urat”, de kórházakat és osztályokat zártak be, emellett több száz rendőr adott be leszerelési kérelmet. Egy huncut fillér nincs a nővérek, a tanárok, vagy a rendőrök béremelésére.

Orbán Viktor azt mondta, biztosan kapnak a pedagógusok minden évben tíz százalékos béremelést kapnak A rendőrséget a szocialisták leépítették, s azt Pintér Sándor építette vissza. Harangozó Tamás visszaidézete azon kormányzati nyilatkozatokat, miszerint a rendvédelem területén legyen béremelés. De ez sem változtat, hogy tömegesen szerelnek le a rendőrök és nincs elég pedagógus. Amikor kormányon voltak, miért vettek el a pedagógusoktól és az egészségügyi dolgozóktól? - vágott vissza a kormányfő. 

Mi Hazánk Mozgalom: menjenek neki a disznófejű nagyuraknak!

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint úgy tűnik, mintha a kormány elmenne a lényeges kérdések mellett. Toroczkai László jelezte, ők támogatják a vármegyék és a főispáni elnevezéseket. Kifogásolta, hogy a kaszinók vagy az óriás techcégek nem szenvedték meg a járványt. A párt 15 százalékos adó kivetését javasolta ezen vállalatokra. 

Ez is egy új kezdet - reagált Orbán Viktor arra, hogy a politikussal most először vitázik. Egyúttal reménykedését fejezte ki, hogy a párt „nem szaladnak be Gyurcsány Ferenc hóna alá”, szabad levegőt szívni, mint „elődpártjuk” - mivel így lehetőség nyílik az együttműködésre. Extraprofitadót csak azokra a területekre tudnak kivetni ahol ez lehetséges, a koncessziós piac nem ilyen. A techcégek megadóztatása érdekében pedig az EU államainak együtt kell fellépni, mert egyedül nem megyünk semmire.  

Toroczkai László szerint a migráció kérdésében is megkerüli a kérdést a kabinet, mivel 160 ezer forintért kockáztatják az életüket a rendőrök a déli határon. A migránsokat Ruandáig kellene deportálni, remélem a magyar kormánynak is lesz ehhez bátorsága - tette hozzá. 

Orbán Viktor erre azt mondta,

A párbeszédes Tordai Bence úgy látja, a Fidesz milliókat foszt meg a hiteles tájékozódás szabadságától és a döntés lehetőségétől. Az ellenzéki politikus „megszorító Orbán-csomagról beszélt”, amelyre szerinte nem kértek és nem kaptak felhatalmazást a kormánypártok. Ezt pedig a magyar emberek fizetik meg, emellett rekordgyenge a forint, eközben a miniszterelnök fizetését megduplázzák.

Egyúttal figyelmeztette a képviselőt, „az fog történni önnel, amit nekünk szán”, mivel a következő négy évben is, az „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”- elvet követik.