Ukrajna;gabonaexport;Oroszország;Törökország;orosz-ukrán háború;

2022-07-02 12:39:00

Ukrajna egy orosz gabonaszállító hajó lefoglalását kéri Törökországtól

Kijev szerint a Zsibek Zsoli nevű hajó az oroszok által a megszállt ukrajnai területekről lopott ukrán gabonát szállít, ezt Moszkva tagadja.

Ukrajna a jelenleg a török partoknál lévő Zsibek Zsoli nevű, orosz zászló alatt közlekedő hajó lefoglalását kéri Törökországtól, mivel szerinte a hajó az oroszok által a megszállt ukrajnai területekről lopott gabonát szállít – írja a BBC, amely végigkövette a hajó útját.

Oroszország tagadja, hogy búzát lopna Ukrajnától.

A BBC végigkövette a hajó útját az ukrajnai Bergyanszk és a törökországi Karasu kikötője között.

A hajónak a Zaporizzsja megyei Bergyanszkból való indulását a megszálló oroszok által zaporizzsjai „kormányzónak” megtett Jevhen Balickij jelentette be Telegram-csatornáján. Mint írta, a hajó „biztonságáért” az orosz fekete-tengeri flotta hajói felelnek, a kikötő környékét pedig megtisztították az aknáktól. Beszámolt továbbá arról is, hogy

A brit közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hajó útnak indulásáról szóló videóriportot több Kreml-párti Telegram-csatornán is megosztották, ezen a teherhajó látható az orosz haditengerészet egyik hajója mellett a kikötőnél, amely a riporter szerint a bergyanszki kikötő. A BBC a videót műholdfelvételekkel összevetve megállapította, hogy a felvételt tényleg Bergyanszknál készítették, feltehetőleg június 28-án.

A hajótest egyes részeit, köztük a hajó nevét kitakarták, ám a BBC Telegram-bejegyzésekben szereplő felvételek és szemtanúk által egy ukrán szakértőnek elmondott beszámolói alapján megerősítette: ugyanarról a hajóról van szó, amely jelenleg a török partoknál tartózkodik.

A hajó június 22-én indult el Törökországból, és az oroszországi Novorosszijszk kikötőjében letette rakományát. A hajó jeladójának ezután az ukrán partokhoz közeledve nyoma veszett, feltehetőleg kikapcsolták. A jeladónak ezt követően június 29-én lett nyoma, a hajó ekkor már az ukrán partoktól délre hajózott. A jeladó azt is jelzi, hogy a hajó milyen mélyen van a vízben, és ez alapján az információ alapján a hajó rakományt vett fel. Egy szakértő elmondása szerint ebben az a furcsa, hogy bár számos teherhajó kikapcsolja jeladóját az Azovi-tengeren, legtöbbjük visszakapcsolja azt, amikor eléri a célkikötőt.

A BBC szerint nem tudni, hogy a hajó a törökországi Karasu kikötőjében teszi le rakományát, vagy folytatja útját a Boszporusz mentén délre.

A Zsibek Zsoli bejegyzett tulajdonosa, a kazahsztáni székhelyű KTZ Express nevű cég a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy a hajót egy orosz cég bérli. A cég közölte továbbá, hogy egyeztet az érintett felekkel, és tartja magát a szankciókhoz és korlátozásokhoz.