Nagy-Britannia;Donyecki Népköztársaság;Oroszország;foglyok;

2022-07-02 21:56:00

Még két brit állampolgárt állítanak bíróság elé zsoldostevékenység miatt a Donyecki Népköztársaságban

A szakadár „köztársaságban” két brit és egy marokkói állampolgárt ítéltek halálra egyebek között hasonló váddal a múlt hónapban.

„Zsoldostevékenység” miatt bíróság elé állítanak két brit állampolgárt az oroszpárti szakadár „Donyecki Népköztársaságban” – derül ki a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolójából.

Mint írják, a két férfi visszautasítja az együttműködést a nyomozókkal.

A brit külügyminisztérium közölte, hogy elítéli a hadifoglyok és civilek felhasználását politikai célokra. A tárca szerint folyamatos kapcsolatban állnak az ukrán kormánnyal a két férfi ügye miatt, és teljes mértékben támogatják Ukrajnának azon erőfeszítéseit, hogy kiszabadítsák őket.

Az eredetileg szakács végzettségű, Ukrajnában humanitárius munkát folytató Dylan Healyt egy ellenőrzőpontnál fogták el áprilisban. Ugyanezen a napon Oroszország videófelvételt tett közzé a másik britről, a katonai egyenruhát viselő Andrew Hillről, aki állításuk szerint megadta magát.

Healy foglyul ejtéséről a térségben tevékenykedő Presidium Network nevű segélyszervezet számolt be, amely közölte, hogy Healy egy azóta eltűnt brit férfival, Paul Ureyval együtt függetlenül humanitárius munkát végzett Zaporizzsja közelében.

Healy elfogása idején Ureyval együtt utazott egy autóban, éppen egy családot próbáltak kimenteni a várostól délre található egyik faluban. Urey holléte nem ismert. Áprilisban az anyja felszólította fia fogvatartóit, hogy engedjék őt szabadon.

Dominik Byrne, a Presidium Network társalapítója elmondta, a szervezetnek bizonyítéka van arról, hogy Healy

Közölte, hogy folyamatos kapcsolatban vannak Healy családjával, akik érthető módon nagyon félnek, és azt akarják, hogy fiuk a lehető leghamarabb hazatérjen. A család kapcsolatban áll a brit kormánnyal és a vöröskereszttel is, amely megpróbál eljutni Healyhez – tette hozzá.

Byrne szerint a két férfi helyzete szörnyű, valószínűleg folyamatosan vallatják őket, és szörnyű életkörülmények között kénytelenek lenni.

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a másik britet, Hillt Mikolajiv megyében fogták el, feltételezések szerint az ukrán erők oldalán harcolva. Az Oroszország által megosztott videófelvételen felkötött karral látható Hill azt mondta, hogy Plymouth-ből származik, és partnerével négy gyereke van. Közölte továbbá, hogy saját elhatározásából, segíteni utazott Ukrajnába.

A „Donyecki Népköztársaság” „legfelsőbb bírósága” a múlt hónapban egyebek között „terrorizmus”, „bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmény” és „erőszakos hatalomátvétel” vádjával halálra ítélt két brit állampolgárt, a 28 éves Aiden Aslint és a 48 éves Shaun Pinnert, továbbá a 21 éves Szaadun Bráhim marokkói állampolgárt.

Az elítéltek az ukrán tengerészgyalogságnál szolgáltak, ennek értelmében vonatkozik rájuk a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi megállapodás, az orosz állami média és a bíróság is azonban „zsoldosként” hivatkozott rájuk.

Aslin családja később elmondta, hogy hozzátartozójukkal közölték,

A brit kormány tudatta, minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy segítséget nyújtson nekik, és szoros kapcsolatban áll családjaikkal.

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) felszólította Oroszországot, hogy a halálos ítéletet ne hajtsák végre, Moszkva ezt visszautasította arra hivatkozva, hogy többé nem hajtja végre a bíróság döntéseit (az állami duma június elején megszavazta, hogy Oroszország kilép az EJEB-ből), és az elítélt férfiak sorsa a „Donyecki Népköztársaság ügye”.