vasárnapi nyitvatartás;Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete;munkaerőhiány;rövidített munkaidő;

2022-07-04 18:18:00

Rövidített vasárnapi nyitvatartást javasol a szakszervezet az eladóhiány miatt

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) azt szeretné, ha vasárnap délig lennének nyitva az üzletek.

Rövidített vasárnapi nyitvatartást javasol a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány miatt - írja a 24.hu.

A KASZ úgy véli, a nyitvatartási óraszámok csökkentésével a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel szerintük javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is.

A szakszervezet ezért lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a heti hétnapos nyitvatartási időszak oly módon csökkenjen, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. Az így nyert óraszámmal a szakszervezet szerint részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés.

Az a véleményük, hogy egy ilyen szabályozás bevezetése nemcsak a kereskedelemben dolgozóknak a munka és magánélet közötti egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi munkavállalóéra.

Első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretnénk egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképp egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanánk célravezetőnek.

A KASZ már 2019-ben is szerette volna, ha vasárnap rövidül a nyitvatartás, egységesen maximum kettőig.

Korábban volt vasárnapi nyitvatartási tilalom is. A KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása megtiltotta a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben.