Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Emlékközpont;

Új vezetője van a Holokauszt Emlékközpontnak

Nem hosszabbították meg Kovács Tamás, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatója mandátumát. Új igazgatóvá Zima András egyetemi docenst, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetőjét nevezte ki a Miniszterelnökség.

Kovács Tamás 2019 elején lett a Páva utcai emlékközpont vezetője, Szita Szabolcsot váltotta a poszton. Lapunkhoz eljutott egy belső e-mail, amelyben az áll, hogy a mostani igazgatóváltást Grósz Andor, az intézményt működtető közalapítvány kuratóriumi elnöke kezdeményezte. Grósz Andor szerint azonban az állítás nem felel meg a valóságnak. A kuratóriumi elnök lapunknak nyilatkozva azt mondta: ő nem kezdeményezte. Más kérdés, hogy kikérték a Miniszterelnökségnél a véleményét. Grósz Andor javaslatára nevezték ki Zima Andrást, akit a kuratóriumi elnök a holokauszt elismert kutatójaként méltatott.

Grósz Andor hozzátette, hogy Kovács Tamás szakmai munkájával elégedett volt. A „működést illetően” akadtak vitáik, de ezek nem nevezhetők komoly konfliktusoknak, mindig sikerült közös nevezőre jutniuk. Kérdésünkre, hogy akkor mégis miért küldték el az eddigi igazgatót, közölte: „Nem elküldték, hanem mást neveztek ki, mert Kovács Tamás jogviszonya kinevezési ideje leteltével megszűnt”.

Kovács Tamás elhárította kérdéseinket. „Az intézményt érintő ügyekben csak a kuratórium elnöke nyilatkozhat” – mondta, és sok sikert kívánt utódjának.