Joe Biden;Illinois;lövöldözés;fegyveres erőszak;küzdelem;

2022-07-05 09:56:00

Joe Bident megdöbbentette a Highland Park-i lövöldözés

Az amerikai elnök a függetlenség napjára szervezett ünnepi megemlékezésén azt ígérte, nem adja fel a fegyveres erőszak elleni küzdelmet.

Jillt és engem megdöbbentett az értelmetlen fegyveres erőszak, amely ismét elszomorította az amerikai közösséget a függetlenség napján – idézte a CNN Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét, aki a július 4-i ünnepség alkalmából feleségével a Fehér Ház kertjében csendben emlékezett meg az áldozatokról.

Az elnök az ország jövője mellett a hat áldozatot követelő hétfői Highland Park-i lövöldözéssel kapcsolatban, amelyben harmincnál is többen megsérültek, beszélt az általa nemrég aláírt fegyverbiztonsági törvényről, amely a hasonló eseteket lenne hivatott megelőzni, azonban kijelentette: 

Biden, amikor beszélt, még nem tudta, hogy a rendőrök elfogták a legújabb lövöldözés gyanúsítottját, és sürgette a szövetségi rendfenntartókat, hogy segítsenek a lövöldöző sürgős felkutatásában.  Az elnök a nap folyamán nem választolt a CNN kérdésére, hogy a mostani, szigorított fegyvertörvények megakadályozták volna-e a halálos lövöldözést. Ugyanakkor megjegyezte, „még nem ismerjük a körülményeket”. 

Kamala Harris alelnök, aki jelenleg Kaliforniában nyaral, arról adott ki nyilatkozatot, hogy „a mai lövöldözés félreérthetetlenül emlékeztet arra, hogy többet kell tenni az országunkban tapasztalható fegyveres erőszak elleni küzdelem érdekében”.