korrupció;bírósági ítélet;Hadházy Ákos;Öveges program;OLAF-vizsgálat;

2022-07-06 12:27:00

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kaptak az Öveges-program „kishalai”

Az ügyet felgöngyölítő ellenzéki politikus Hadházy Ákos szerint az ügyben a legnagyobb, 13 milliárdos csalásának felelősei büntetlenek maradtak. 

Különösen nagy, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és hamis okirat felhasználása vétségében bűnösnek mondta ki a Gyulai Járásbíróság kedden azt a három vádlottat, akik az Öveges-programhoz kapcsolódóan mintegy 180 millió forint értékben egy már kidolgozott munkafüzetet és tanári segédanyagot újként és önálló fejlesztésként adtak el középiskoláknak – adta hírül a Magyar Narancs szerdán.

A bíróság a 74 millió forintos kárt elkövető elsőrendű vádlott, R-F. K.-ra 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetést, 2 millió forintos pénzbírságot rótt ki, és 1 évre eltiltotta a gazdasági társaság vezetői pozíciójának betöltésétől. A másodrendű, 70 milliós károkozással vádolt V-né D. R. 1 éves börtönbüntetést kapott egy évre felfüggesztve, valamint 1,5 millió forint pénzbüntetést. A 34,5 milliós károkozással összefüggésbe hozott harmadrendű Cs. I.-t 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 1 millió forint pénzbírságra ítélte a bíróság. Egyben egy évre eltiltották gazdasági társaságban vezető tisztség viselésétől. Az ügyben érintett és még létező Hunnia-Reg Pedagógiai Nonprofit Kft.-nél pedig 69,5 milliós vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

Mindhárom vádlott az idő múlására és a büntetlen előéletére tekintettel megkapta a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alóli mentesítést. Ugyanakkor a Tolna Megyei Főügyészség képviselője háromnapos gondolkodási időt kért az ítélethirdetés után, míg a védelem elsősorban a tényállás téves megállapítása miatt felmentésért fellebbezett, másodlagosan pedig enyhítésért. Így az ügy a Gyulai Törvényszék elé kerül. 

A Népszava kezdetektől fogva beszámolt a 2014-ben kipattant korrupciós ügyről, amelyben hét év elteltével, tavaly októberben emeltek vádat. Az ügyet felgöngyölítő ellenzéki politikus, Hadházy Ákos akkor azt írta, "Néhány szerencsétlen kishalat kitesznek a vádlottak padjára, a 13 milliárdos csalás kitervelői, elkövetői pedig röhögve békemenetelnek. Egyikőjük közben református püspök is lett”.

Arról az Átlátszó számolt be idén februárban, hogy Magyarországnak 7,8 millió euró (mostani árfolyamon több mint 3 milliárd forint) uniós támogatást kellett visszafizetnie az Öveges-program félrement pénzei és az Európai Szociális Alap más, szabálytalan pályázatai miatt. Majd áprilisban a lap meg is szerezte az Öveges-programról szóló uniós jelentést, azonban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálati dokumentumának azonban több mint kétharmadát kitakarták. Az anyagban olyan bűncselekmények szerepelnek, mint az uniós támogatások eltulajdonítása, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy, vagy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás.

A mostani, különösen enyhe büntetéseket kiszabó ítéletről Hadházy Ákos szerdai Facebook-bejegyzésében azt írta „gyalázat”. Mint fogalmazott: „Ha az EU ezek után anélkül ad egy kanyi vasat is, hogy belépnénk az EU-Ügyészségbe, akkor az EU egy szánalmas balek, aki megérett a szétesésre”.