nyomozás;adóhivatal;Cserdi;Bogdán László;

2022-07-08 07:30:00

Lezárult a cserdi nyomozás: az adóhivatal több olyan projektet vizsgált, amelybe az önkormányzat Bogdán László polgármesteri megbízatása alatt fogott bele

Befejeződött az az eljárás, amelyben a tragikus körülmények között eltávozott polgármester, Bogdán László falujának gazdálkodását vizsgálták.

Bár Bogdán László felelősségét a hatóság már nem vizsgálhatta, a faluvezető öngyilkosságában a már leplezhetetlen szabálytalanságok – valószínűleg – szerepet játszhattak.

2020. július 14-én ölte meg magát Bogdán László, a többségében romák lakta Cserdi polgármestere. A 46 esztendős, cigány férfi a 400 lelkes baranyai falu egyik önkormányzati épületében akasztotta fel magát. Halálának okát találgatások övezték, már akkor is többen feltételezték, hogy Bogdán László azért fordult önmaga ellen, mert az általa eltervezett beruházások nem valósultak meg. A sikertelenségben annak is szerepe lehetett, hogy pénzügyi szabálytalanságok történtek, és azokban megkerülhetetlen volt a polgármester néhány döntése. A közelmúltban befejezett nyomozás erősíteni látszik az előbbi feltételezést.

A Baranya Megyei Főügyészség – megkeresésünkre – arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos olyan projektet vizsgált, amibe a Cserdi önkormányzat Bogdán polgármesteri megbízatása alatt fogott bele. Így a faluban folyó közmunka program esett át pénzügyi ellenőrzésen, ám ott bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást. Ugyanez volt a döntés a Cserdiben épülő hűtőház dolgában. Mint arról írtunk, a Bogdán által megálmodott hűtőház főképp a helyi és környékbeli őstermelők kertjéből származó gyümölcsöket és zöldségeket dolgozta volna fel, részben hagyományos cigány receptek alapján. Ám a 300 milliós támogatásból tervezett kisüzem nem készült el, s noha a kapott pénz 80 százalékát elköltötték, a hűtőház – az általunk kérdezett szakemberek szerint – legfeljebb félkésznek mondható. A nyomozás azonban – úgy tűnik – nem tárt fel szabálytalanságokat, vagyis a beruházás ellehetetlenülését a gazdasági körülmények okozták.

Más a helyzet a Cserdire tervezett kerékpárúttal. Erre a falu 265 millió forintot nyert el, ám a pénzt az önkormányzat másra fordította. Itt a költségvetési csalás gyanújával folytatott nyomozást Bogdán László halála okán zárták le 2022 áprilisában. Ebből arra következtethetünk, hogy az önkormányzat jogsértőn költötte el a pénzt, és ebben a felelősség – vélhetően – Bogdán Lászlót terhelte, másokat viszont nem, hiszen senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként. Ezt a feltételezésünket az ügyészség se megerősíteni, se cáfolni nem kívánta.

A nyomozóhatóság egy, a Cserdi önkormányzatához kötődő ügyben viszont eljutott a vádemelésig. Még 2018-ban egy gazdasági társaság vezetőjeként dolgozó, pécsi férfi két színlelt számlát állított ki, és ezeket az önkormányzat – Bogdán döntése alapján – befogadta. A számlák szerint a cég – többek között – csapat- és kapcsolatépítő tréningeket tartott volna Cserdiben, ám ezek nem történtek meg. A képzés 9 és félmilliós költségét a falu mégis kifizette, Bogdán beleegyezésével, noha a polgármesternek – valószínűleg – tudnia kellett, hogy ezek a rendezvények nem valósultak meg. Emiatt a nyomozás 2020 júliusában indult el, így okkal lehet arra következtetni, hogy Bogdán tragikus döntését ez is befolyásolta. A színlelt számlát kiállító középkorú férfit az ügyészség költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja, a tárgyalás – várhatóan – ősszel kezdődik majd ebben az ügyben.