Oroszország;úszóverseny;tiltás;FINA;budapesti vizes világbajnokság;

2022-07-08 15:12:00

Pénzdíjas hazai úszóversenyekkel ellensúlyozná Oroszország, hogy kitiltották a sportolóit

Az orosz versenyzők a FINA döntése nyomán a budapesti vizes világbajnokságon sem vehettek részt Vlagyimir Putyin háborúja miatt.

Az Ukrajnában háborúzó Oroszország úszósportjának vezetése hazai rendezésű pénzdíjas versenyeket hirdetett meg azt követően, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) az év végéig felfüggesztette az orosz sportolók nemzetközi viadalokon való részvételét.

A FINA-nak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követően elfogadott döntése nyomán az orosz vizes sportok képviselői nem indulhattak a múlt hét végén zárult budapesti világbajnokságon sem. Ellensúlyozandó a háború miatt elrendelt nemzetközi sportszankciókat, az orosz úszószövetség elnöke, Vlagyimir Szalnyikov bejelentette, hogy mintegy negyvenmillió rubeles (átszámítva körülbelül 260 millió forintos) díjalappal írnak ki versenyeket úszók mellett műugrók és szinkronúszók számára. Az esemény színhelye Kazany lesz.

„Az úszás világában komolyan nőnek a világcsúcsok díjai, a budapesti világbajnokságon fejenként már 50 ezer dollárt fizettek” - nyilatkozta Szalnyikov a TASZSZ-nak. Hozzátette, hogy a premizálásra az orosz sportolók motivációjának fenntartása végett is szükség van.