Magyarország;külföldiek;forint árfolyam;ingatlanvásárlás;

2022-07-10 14:24:00

Zuhan a forint, külföldi vásárlók tízezrei csapnak le a számukra olcsóbbá váló magyar ingatlanokra

A fő okok között szerepel, hogy a magyar fizetőeszköz régiós összevetésben is meglehetősen rosszul teljesít.

A forint bezuhanása miatt olcsóbbá váltak a magyar ingatlanok a külföldi lakásvásárlók számára, megjelenésük földrajzilag is jól körülhatárolható - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt közölte, hogy az év első felében több mint 77 ezer külföldi felhasználó érdeklődött az eladó magyarországi ingatlanok iránt.

Ennek fő oka az, hogy a forint régiós összevetésben is jelentős mértékben bezuhant az euróhoz képest, így például a lengyelországi és csehországi ingatlanokkal szemben egy külföldi számára olcsóbb lett Magyarországon ingatlant vásárolni. Az elmúlt hat hónapban az eladó ingatlanokra több mint 110 ezer külföldi érdeklődés érkezett.

A legtöbb külföldi lakásvásárló a Budapesten lévő eladó ingatlanok iránt érdeklődik, ezek adják a kereslet valamivel több mint 50 százalékát, ezen belül is főként a belváros népszerű. A fővároson kívül a budapesti agglomeráció településein, az iparilag fejlett, munkaerőpiaci szempontból kedvező helyzetben lévő, valamint külföldi nagyberuházásoknak helyet adó városokban, a határ mentén található településeken, valamint az erős albérletpiac miatt az egyetemvárosokban magas a külföldi ingatlanvásárlók aránya. Vagyis Balogh László szerint Budapest mellett főként Debrecen, Győr, Szeged, Sopron és Pécs népszerű, de a Balaton partján található települések is vonzóak számukra. 

A szakértő azt is közölte, hogy bár a koronavírus-járvány miatt korábban megcsappant a külföldi érdeklődők száma, számuk a jövőben várhatóan tovább fog emelkedni.