Külgazdasági és Külügyminisztérium;Magyar Levente;orosz hekkertámadás;Tompos Márton;

2022-07-11 18:47:00

„A magyar kormány egy háromnapos csincsillatetemet előbb fog partnerként kezelni, mint az ellenzék soraiból gyakorlatilag bárkit”

A Momentum képviselője nagyon meg akarta tudni, „kirúgták-e” az oroszokat a külügy szervereiről. 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot ért állítólagos orosz kibertámadásról érdeklődött a Momentum képviselője az Országgyűlés hétfői ülésén. 

„Három kérdésem volt a fényes tekintetű államtitkár úr felé, vagy nem tudom, hogy hogy kell most önöket szólítani, ez az ispánozás is itt bekavar, bocsánat” - gúnyolódott Tompos Márton, majd ezt követően feltette kérdéseit: 

Magyarország földrajzi, geopolitikai elhelyezkedése okán kifejezetten nagy érdeklődésre tart számot, mind nyugati, mind keleti irányból érkező megkeresések, befolyásolási kísérletek, különböző információszerzési irányzatok részéről - kezdte válaszát a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente hangsúlyozta, ilyenek nemcsak keletről, hanem nyugati irányból is érkeznek, ez történelmi adottság és akként kell rá tekinteni. "Ha a külügyminisztérium azt detektálja, hogy bármilyen irányból - hangsúlyozom, bármilyen irányból -  keletről, nyugatról, délről, északról érkezik olyan kísérlet, amely azt célozza, hogy illegális információszerzés vagy befolyásolás történjen a külügy rendszerén belül, akkor haladéktalanul minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket, részben saját hatáskörben van erre jogosultsága, nagy részben pedig azon szervek értesítése révén, amelyek, mint ahogy említettem, arra hivatottak, és arra vannak kiképezve és felszerelve, hogy ezeket a kísérleteket elhárítsák. Elhiheti a képviselő úr, hogy mindig, minden esetben a törvényeknek megfelelően és a magyar szuverenitás jegyében járunk el ezekben az esetekben, és a társszervek pedig kompetens módon ellátják feladataikat” - fogalmazott Magyar Levente. 

„Képviselő úr gyanúsan jól értesültnek láttatja magát, vagy valóban érdemi információkkal rendelkezik. Megköszönöm, hogy ezeket megosztja velünk. Ugyanis én olyanról nem tudok, hogy pártállástól függetlenül mindenkinek az adatát lenyúlta volna bárki is a Külügyminisztérium vonatkozásában” - hangzott Magyar Levente viszontválasza. Jelezte, a legkevésbé sem felel meg a valóságnak azt állítani, hogy egy általános kibertámadás érte Magyarországot a külügy vonatkozásában. Azt hangoztatta, a támadások elhárításáért az elhárításáért mindig mindent megtesznek mind a Külügyminisztérium erre szakosodott részlege révén, mind pedig azon szolgálatok révén, amelyek a magyar adatot védeni hivatottak, és ezek az elhárítások rendszerint sikerrel járnak. 

Korábban a Direkt 36 nyomán lapunk is beszámoltunk róla, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszereit. Már 2021 második felére kiderült, hogy az oroszok teljesen kompromittálták a külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, és feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is.