Kossuth tér;tüntetés;adózás;kata;Momentum Mozgalom;

2022-07-13 17:57:00

Ezrek tiltakoztak a kata szigorítása ellen, több száz fős tömeg nézett farkasszemet a rendőrsorfallal a Karmelitánál

Néhány demonstráló a Döbrentei téri felüljárón a rendőrökkel is dulakodott. Hatalmas kört tettek meg a városban, hajnalban még arra is maradt elég ember, hogy blokád alá vegyék a Margit hidat. 

Elfoglalták a Nyugati teret azok a tüntetők, akik 18 órától a Kossuth téren tüntettek a kata módosítása ellen. A nem sokkal fél nyolc előtt kezdődött, be nem jelentett demonstráció miatt megbénult a forgalom, nem jártak a villamosok, s a metrópótló is terelve közlekedett. 

Előtte a Kossuth téren tudósítónk becslése szerint közel 1-2 ezren tüntethettek, nagy részük átjött a Nyugati térre. 

Nem sokat időztek itt, nem sokkal háromnegyed 8 után elindultak a Teréz körúton az Oktogon felé. Felharsant a „Nem hagyjuk!”, az „Orbán-takarodj!” vagy éppen a „,Mocskos Fidesz”-rigmus. A vonulás békés, a rendőrség nem avatkozott közbe.

Időközben már az Oktogont is elhagyták, s az Andrássy úton elindultak a Hősök tere irányába. Végül háromnegyed 9 körül meg is érkeztek, a Lendvai utcai Fdesz-székháznál rögtönzött beszéd is elhangzott. Azonban innen is hamar tovább álltak, s 9 órakor már megint az Andrássy úton vonulnak - most éppen visszafelé az Oktogonhoz. 

Este 10 körül a tüntetők egy csoportja a Blaha Lujza téren, másik csoportjuk pedig az Astorián volt. A tömeg elkezdett meglehetősen céltalanul bolyongani, gyakorlatilag ötletszerűen a vonult.

Negyed 11 körül már az Erzsébet hídon jártak a tüntetők. A rendőrség tájékoztatása szerint eddig az időpontig nem kellett senki ellen sem intézkedni. A hangulat békés, már-már fesztiváliszerű, a tömeg folyamatosan skandálnak rigmusokat. 

A híd közepén a tüntetők megálltak, magasba emelték világító telefonjukat az internetadó elleni  tüntetésekről vett példával, majd elénekeltek a himnuszt. Időközben a Karmelita kolostor lett az új célpont. Az odaút azonban nem volt olyan egyszerű, támadt egy kis bizonytalanság a tüntetők közt, merre is kellene felmenni a Várba. 

Ez konkrétan azt jelentette, hogy a felüljáró alatt mentek át. Azt nem tudni, miért volt fent rendőrsorfal, ha nem akadályozta meg a tömeg haladását az Attila úton. 

23 óra körül ért a nagyjából több száz fős tömeg a Clark Ádám térre, hogy a Hunyadi János utcán keresztül érje el a Karmelita kolostort. A hangulat meglehetősen nyugodt volt. 

Fél 12-kor már a Dísz téren voltak, miközben a Karmelita kolostornál rendőrsorfal állt. A hangulat egyre feszültebb lett, a rohamrendőrök ugyanis nem engedték közel az épülethez a tüntetőket. Később több alkalommal is elhangzott a felszólítás, miszerint a tüntetés elveszítette a békés jellegét, és ezért kényszerítő eszközöket fognak alkalmazni. Ez nem történt meg, a kedélyek csitultak, összetűzésre nem került sor azalatt a közel egy óra alatt, ameddig a tüntetők a Várban voltak. 

Éjfél után a tömeg elvonult a Karmelita közeléből, bizonytalannak tűnt, merre veszi az irányt. Többen a Margit hidra tettek javaslatot, a Mérce élő közvetítése szerint a létszám ekkora már megcsappant, bár ahhoz így is volt elég ember, hogy leüljön a margitszigeti lehajtónál és leállítsa a forgalmat. A forgalom le  is állt, nem jártak a villamosok és a buszok, a budai hídfőnél gyülekezett nagyobb számú rendőr. Piknikhangulat volt, a demonstrálók zenét hallgattak, egymással beszélgetnek. Mindez éjjel egy óra előtt nem sokkal történik. 

Egy órakor a rendőrök tettek egy kísérletet a blokád megszüntetésére: megpróbálták kiszorítani a tömeget, de az emberek valahogyan sikerült visszamenniük. Később újra sorba álltak, így várható volt, az következik, hogy kiszorítják pesti irányba a tüntetőket a hídról, Ekkor még több százan vannak. 

Negyed 2 előtt nem sokkal elhangzott három rendőrségi felszólítás, miszerint a demonstrálók szabálysértést követnek el, s hagyják el a hidat a Jászai Mari tér irányába. Ez hatástalan volt, így megindult a kiszorításuk. Nem volt ellenállás, a tüntetők egy csoportja táncolva, zeneszó mellett vonul le. A rendőrök közben a sorfal mögött körbevettek egy tüntetőt.  A kiszorítás közben az egyik hangszóróból Katona Klári Vigyél el című slágere szólt. 

Fél 2-re végül leterelték a tüntetőket a Margit hídról. 

A Parlament elé meghirdetett demonstráción többen üzentek az Orbán-kormánynak

Elsőként egy ételfutár üzenete hangzott el, aki azért nem vett részt a tüntetésen, mert a munkahelye annyira fideszes, hogy nem mert megjelenni a nyilvánosság előtt. Ő magyar-történelem szakos tanári végzettséggel dolgozik, ételfutárként. Rájöttem, hogy a tanári álmot egy időre félre kell tennem, és először saját vállalkozói munkáimmal megteremteni egy olyan egzisztenciát, ami mellett meg tudom majd már engedni magamnak, hogy a közoktatásban dolgozhassak. És most ott vagyok, hogy fogalmam sincs, hogy hogyan fogok dolgozni, vagy megélni másfél hónap múlva - fogalmazott. Arra számít, mindkét munkahelyén csökkenni fog a fizetése, a nyújtott szolgáltatások díja pedig a plusz adóterhek miatt nőni fog, ez pedig majd még kevesebb fogyasztást és még kevesebb bevételt fog eredményezni.

„Kedves katarajongó honfitársak!” - folytatta a beszédek sorát Tompa Andrea író. Mint fogalmazott, „arra hivatkozva, hogy sok a visszaélés, megszüntették a katát. Azt az adónemet, ami nem csak félmillió embert érint, de az egész országot is. Hiszen a mi úgynevezett szolgáltatásainkat az egész ország élvezi. Még itt bent is a parlamentben, ezek a honatyák. Mert ahhoz, hogy egyetlen napjukat lebonyolítsák, ők maguk is számtalan katás vállalkozó munkáját élvezték. Eddig sok a visszaélés, mondták. Ismét kriminalizáltak egy elég nagy embercsoportot anélkül, hogy bárki bizonyítaná ezt. Ugyanazt csinálták, mint amikor egy nap leforgása alatt elvették a színházak taóját, kriminalizálva az egész területet. Most éppen titeket, minket neveznek csalónak”.

Beszéde közben Wolt-futárok egy csoportja is megérkezett a térre.

Ésik Sándor ügyvéd azt mondta, az ügyvédek 85 százaléka katázik, számítása szerint a szigorítás három-hatszoros adóemelést jelent egyik napról a másikra. Nem megoldani akarja a kormány a problémát, hanem kapkod, azt üzenve: „Csaljatok adót”. Azt akarja, ti akik itt vagytok, legyetek bűnözök, pont int azok, akik ezt a törvényt megszavazták – fogalmazott. Ez a kormány azt akarja hogy féljetek, sunyizzatok a költségvetéssel. Ez a kormány hülyének néz benneteket. Úgy véli, az a kérdés, „akartok-e birkák lenni.”

– A kormány nem véd meg minket a válságtól. A kormány nem védi meg a magyarokat a válságtól, az áremelkedéstől, az inflációtól. Pont ellenkezőleg – utóbbit már a Momentum Mozgalom elnöke mondta. Gelencsér Ferenc azt mondta, gazdasághoz értő ember nem gondolhatja komolyan, hogy a katások tönkretétele bármennyire is hozzájárulhat az infláció megfékezéséhez. – Mégis a kormány rajtatok, futárokon, fordítókon, virágkötőkön, tanárokon, könyvelőkön, ügyvédeken, ingatlantulajdonosokon, ingatlanosokon, dolgozókon és családtagjaikon akarja beszedni azt a pénzt, amit a kormányzásnak alig nevezhető inkompetens ámokfutásnak köszönhetően napról-napra elveszít a magyar gazdaság – bírált a politikus. Azt hangoztatta, „nem képesek megmagyarázni sem, hogy miért nyomnak át egy nap alatt egy előkészítetlen, félmillió embert tönkretevő törvénymódosítást, mert ők maguk sem értik magát a törvényt.”  Egyúttal bejelentette, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ügyben. – Ez a hatalom az erőből ért, ezért mutassuk meg az erőnket – jelentette ki az ellenzéki politikus.