oktatás;iskola;Belügyminisztérium;pályázatok;intézményvezető;iskolaigazgatók;

2022-07-18 06:30:00

Pintér Sándor tárcája indoklás nélkül utasított el több pályázót, igazgató nélkül indul a tanév hat iskolában Csepelen és Soroksáron

A döntések meglepték az érintett tantestületeket, diák- és szülői közösségeket, különösen azokban az intézményekben, ahol az igazgatójelölt egyedüli pályázóként indult. 

Hét iskolában írtak ki idén intézményvezetői pályázatokat Budapest XXI. és XXIII. kerületében, de csak egy esetben született eredményes pályázat, a többi hat intézményben minden pályázót indoklás nélkül elutasított a minisztérium – értesült a Népszava. Így a csepeli Széchenyi István Általános Iskolában, a Herman Ottó Általános Iskolában, a Lajtha László Általános Iskolában, valamint a soroksári Fekete István Általános Iskolában, a Grassalkovich Antal Általános Iskolában és a Páneurópai Általános Iskolában kinevezett intézményvezető nélkül kell majd elkezdeni szeptemberben a tanévet.

A döntések meglepték az érintett tantestületeket, diák- és szülői közösségeket, különösen azokban az intézményekben, ahol az igazgatójelölt egyedüli pályázóként indult. Magyarázatot pedig sem a Dél-Pesti Tankerületi Központtól, sem a közoktatásért is felelős Belügyminisztériumtól (BM) nem kaptak. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta: nem egyedi eset, hogy egy-egy intézményvezetői pályázatot indoklás nélkül elutasít a minisztérium, de olyan esetről még nem hallott, amiben egy tankerületen belül ennyi iskola érintett egyszerre. Szerinte ez mindenképpen magyarázatra szorulna.

Lapunk érdeklődött a BM-nél és a tankerületnél is, de érdemi tájékoztatást nem kaptunk. Tóth János tankerületi igazgató válaszából annyi derült ki, hogy "egyes esetekben", mindössze egy évre szóló megbízással mégis kinevezik az intézményvezetőt, annak ellenére is, hogy a pályázatát elutasították. A többi esetben helyettesítést rendelnek el.

Ugyanakkor két iskolában már tavaly is gondok voltak az intézményvezetői kinevezésekkel. A csepeli Széchenyiben és a soroksári Grassalkovichban egy éve nincs igazgató, a vezetői feladatokkal az intézményvezető-helyetteseket bízták meg. A Széchenyi iskola közössége tavaly petíciót indított addigi igazgatójuk, Varga Veronika kinevezéséért, amit több mint hatszáz aláírással elküldtek az – azóta megszűnt – Emberi Erőforrások Minisztériumának, de kérésük nem hatotta meg a döntéshozókat. Lapunk megkeresésére a tárca akkor azt írta, hogy egy újabb pályázaton, több jelölt közül “még jobb intézményvezetőt” választhatnak. Csakhogy az igazgatói székért nem tolonganak. Varga Veronika la Népszavának elárulta, a Széchenyiben idén is egyedül ő pályázott az intézményvezetői pozícióra, sikertelenül. Azt, hogy mi állhat a háttérben, nem akarta részletezni, de szerinte a döntéshozók nem csak szakmai szempontokat vettek figyelembe a pályázatok elbírálásánál.

Bár Pintér Sándor belügyminiszter korábban rendet és fegyelmet ígért a közoktatásban, a csepeli és soroksári iskolákban kialakult helyzetet tovább bonyolítja, hogy a 2022/2023-as tanév rendje még mindig nem jelent meg, ami megnehezíti a felkészülést a szeptemberi tanévkezdésre.