korrupció;Brüsszel;Transparency International Magyarország;Ligeti Miklós;

2022-07-18 13:45:00

Korrupcióellenes fórummal bizonyítana az Orbán-kormány az EU előtt, már csak a lopást kellene abbahagyni hozzá

– Jól látszik, hogy az Orbán-adminisztráció a maga módján beindította a mosolyoffenzívát – így kommentálta a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós azt a napokban megjelent kormányhatározatot, miszerint korrupcióellenes munkacsoportot hoz létre a kabinet.

A fórum konkrét ügyekkel nem foglalkozik, azonban többek közt javaslatokat tesz a megelőzés, felderítés és szankcionálás tekintetében. Meghívják a korrupcióellenes küzdelem témáját érintő tevékenységet folytató és – az igazságügyi miniszter nyilvános felhívására – részvételi szándékukat előzetesen regisztráló szervezetek képviselőit. A munkacsoport csaknem tíz éves szünet után áll fel újra, s a kabinet vélhetően ezzel is szeretne engedményt tenni az Európai Bizottság felé, hogy végre hozzájuthasson a helyreállítási alap pénzeihez.

A Transparency International Magyarország fontolgatja, hogy részt vesz az egyeztetéseken, noha fenntartásaik bőven vannak a működést illetően. – Nem egyszerű belegondolnom, mik lehetnek az első témák az alakuló ülésen. Ha megkérdeznék, milyen javaslataink lennének, akkor

elkezdeném sorolni a hosszú listát: hagyjátok abba a lopást, a jogállam rombolását, a kritikus hangok hallatóinak kiszorítását és ellenségként történő megbélyegzését – sorolta Ligeti Miklós, aki szerint nehéz elképzelni, miről fog szólni a párbeszéd a hatalom és a civilek között, már ha egyáltalán elindul. A szakértő jelezte, Nyugat-Európában működnek ilyen intézmények, így ha a NER bedob egy ilyen ötletet, akkor a „Lajtától, Elbától nyugatra szocializálódott döntéshozók” hajlamosak azt gondolni, hogy ez pont olyan lesz, mint ha náluk működne. – Az megint egy hónapokig-évekig tartó ébredés lehet a Brüsszelben ülők részéről, hogy hoppá: ismét át vagyunk verve a palánkon, ezek nem úgy konzultálnak, és nem úgy munkacsoportoznak, mint ahogy mi – fogalmazott Ligeti Miklós. Megjegyezte, csak remélni lehet, Brüsszel tanult a „saját és a mi kárunkon és már nem veszi be ezeket a maszlagokat”.

– Ha az EU-nak elég lenne egy ilyen sóhivatal, akkor az unió tényleg olyan ostoba, mint ahogy Orbán leírja, de a jelek szerint ezt nem fogja bevenni – ezt már Hadházy Ákos mondta lapunknak. A független országgyűlési képviselő szerint egy ilyen munkacsoport felállításától nem lesz jobb semmi, a korrupciót pedig az tudná csökkenteni, ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez.

Az Igazságügyi Minisztérium a Népszava megkeresésére leszögezte: a kormány elkötelezett a korrupcióellenes harcban.