Csehország;NATO;haderőreform;

2022-07-24 15:33:00

A lengyelek és a finnek után Prága is komoly fegyverkezésbe kezd

Haderőreformra készülnek az ukrajnai háború miatt. Petr Fiala kormányfő és Jana Cernohová védelmi miniszter bejelentették, F-35 vadászrepülőgépeket és CV90 lánctalpas páncélozott járműveket kívánnak beszerezni.

Az orosz agresszió alaposan felforgatta az európai államok védelmi terveit, s komoly fegyverkezésbe kezdtek. Lengyelország és a NATO-ba törekvő Finnország után a Cseh Köztársaság is amerikai F-35-ösök beszerzése mellett döntött. A prágai kabinet katonai szempontból azzal segít az ukránoknak, hogy felszereléskészleteket, többek között helikoptereket és tankokat szállít Kijevnek.

Petr Fiala a hadsereg modernizációjával kapcsolatban elmondta, ez fontos és döntő lépés a cseh hadsereg az ország NATO kötelezettségvállalásainak teljesítése szempontjából. „Európa és Csehország biztonsága új kihívásokkal néz szembe az ukrajnai orosz agresszió miatt” – tette hozzá a cseh kormányfő.

Összesen 24 új vadászgépet vásárolnak. A tranzakció ára nem nyilvános, de a két említett állam beszerzései alapján 80 milliárd koronáról (3,2 milliárd euró) lehet szó. A 210 lánctalpas páncélozott jármű megrendelését néhány évvel ezelőtt 53 milliárd koronára (2,15 milliárd euró) tervezték, de az árak azóta emelkednek. A Deník N napilap becslései szerint így a megrendelések összértéke körülbelül 150 milliárd korona (6,1 milliárd euró) lehet. Ez nagy összeg, de sokkal kevesebből aligha jöhettek volna ki. Vásárolhatnának más eszközöket, de akkor sem lenne sokkal olcsóbb, s ez az összeg magában foglalja a karbantartásuk költségeit is.

A cseh hadsereg eszközeinek állapota évek óta nem érte el az észak-atlanti szövetség szintjét, így a mindenkori kormány már jó idő óta tervezte a cserét. A 7. gépesített dandár katonái a sajtóban arra panaszkodtak, páncélozott járműveiket már annyira megette a rozsda, hogy szivárog belőlük az olaj vagy az üzemanyag. „Mindenképpen elengedhetetlen volt a pótlás” – közölte a Deník N-ben Lukás Dycka katonai szakértő, aki az észtországi Balti Védelmi Főiskolán szövetséges tiszteket képez. A lánctalpas páncélozott járművek kulcsfontosságú fegyvert jelentenek a 7. gépesített dandár számára, amely a cseh hadsereg "legnehezebb" egysége a tűzerő tekintetében. Az egység azért is jelentős, mert Prága ezt ajánlotta fel az észak-atlanti szövetségben a közös védelem számára.

Ami a repülőgépeket illeti, a svéd JAS-39 Gripen vadászgépek lízingje a végéhez közeledik: 2027-ben, vagy – az opció lehívása esetén – két évvel később jár le.

A kabinet úgy döntött, hogy mindkét ügyletet közvetlenül az amerikai és a svéd kormánnyal tárgyalja meg. Jana Cernochová védelmi miniszter szerint a Cseh Köztársaságnak 2023 októberéig van felhatalmazása arra, hogy tárgyaljon az amerikaiakkal.

Andrej Babis előző kormánya a páncélozott járműveket pályázati eljárás keretében próbálta megvásárolni. A gépezetbe azonban homokszem került. A Deník N napilap megtudta, hogy Karel Havlicek miniszterelnök-helyettes megpróbálta menet közben átdolgozni a szerződést a német fegyvergyártók kívánságai szerint. Ez végképp meghiúsította a pályázat sikerét.

Az F-35 a világ legfejlettebb vadászrepülőgépe. Ma már mentes a gyermekbetegségektől, és olyan mennyiségben gyártják, hogy már az ára sem megdöbbentően magas: a gép 80-85 millió dollárba (78-83 millió euró) kerül, míg a svéd Gripen továbbfejlesztett változata 70 millió dollár (68,5 millió euró) körül lehet.

Szakértők a két gép közötti árkülönbséget elsősorban az üzemeltetési költségekben keresik, amelyek az F-35 esetében magasabbak. De ezek másképp épített repülőgépek: a Gripen alkotói egy rendkívül olcsó, minimális felszereléssel üzemeltethető repülőgépre összpontosítottak és egy költségeit tekintve kiváló repülőgépet fejlesztettek ki, amely meg is felelt a képességeinek. Ám az F-35-ös felszereltsége páratlan a maga nemében. Egy nagyobb teljesítményű gépről van szó, amelyet nehéz radarral észlelni, és amely egyebek mellett az elektronikus hadviselésben vagy az adatgyűjtésben jeleskedik.

Jelenleg egyébként a cseh hadsereg 14 Gripen lízingel. Eredetileg ebből is 24-et akartak megszerezni a svédektől, de a 2002-es árvíz miatt át kellett csoportosítani a költségvetés tételeit.

A cseh repülőtereket modernizálni kell az új repülőgépek fogadásához, ami szintén pénzbe kerül. Nem világos, hogy a Cseh Köztársaság honnan szerez ekkora összeget a nagy katonai beszerzésekre, de nehéz elképzelni, hogy a kormány emiatt drámai megszorításokat jelentene be más minisztériumokban. Valószínűbb az államadósság nagyobb mértékű növekedése.