Afrika;Oroszország;Szergej Lavrov;élelmiszerválság ;

2022-07-24 20:36:00

Oroszország tagadja, hogy globális élelmiszerválságot okoz

Természetesen ezt csak a nyugati propaganda teszi. 

Visszautasította az orosz külügyminiszter azon állításokat, mely szerint Moszkva globális élelmiszerválságot idéz elő - írja a BBC. 

Szergej Lavrov minderről egyiptomi látogatásán, Kairóban beszélt. Azt hangoztatta, a nyugati országok elferdítik az „igazságot” a szankcióknak a globális élelmezésbiztonságra gyakorolt hatásáról és megpróbálják erőfölényüket másokra kényszeríteni. Úgy véli, a nyugati országok „agresszivitása” - mely a szankciók bevezetésében nyilvánult meg - arra az egyszerű tényre enged következtetni, hogy „nem Ukrajnáról van szó, hanem a világrend alakulásáról”. Mint fogalmazott, „azt mondják, hogy mindenkinek támogatnia kell a szabályokon alapuló világrendet. Pedig a szabályok attól függően alakulnak, hogy a Nyugat milyen konkrét helyzetet szeretne a maga javára fordítani”. Lavrov korábban megbeszélést folytatott egyiptomi kollégájával, Sameh Shoukryval, s vizitje előtt egy írást is közzétett. 

Hozzátette: az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók felerősítették a nemzetközi élelmiszerpiacon a koronavírus-járványból eredő „negatív tendenciákat”.

A brit közszolgálati média kommentárjában megjegyzi, Afrika országainak nagy része vonakodik az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyílt állásfoglalásoktól. Mindez a hidegháborús időkre vezethető vissza, amely konfliktusokat szított a kontinensen és megállította a fejlődést. A legnagyobb problémát jelenleg az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése okozza. Az afrikai búza több mint 40 százaléka Oroszországból és Ukrajnából érkezik. Ugyanakkor több afrikai vezető tisztában van vele, ha az emberek nem tudnak enni, akkor saját hatalmi pozícióik is bizonytalanabbá válnak.