templom;rongálás;

2022-07-28 10:57:00

Fiatal suhancok vertek szét egy templomot Baranyában, felfüggesztett börtönt adnának nekik

Cigiztek, ittak, ablakot törtek, szobrot rongáltak - elképesztő pusztítást csináltak. 

Az eset még 2021. június 4-én, a Baranya megyei Lothárd településen történt.

Itt egyikük nagyanyjának házában ittak. Az ötfős társaságból négyen elindultak a falu templomához, hogy ott tovább italozzanak és zenét hallgassanak. Egy kerítés mellett haladtak el, amit az egyik vádlott rugdosni kezdett. Ebbe bekapcsolódtak társai is, együtt rugdosták a kerítést, abban 41 ezer forintos kárt okoztak. Ezután mindannyian visszamentek a házba, ahonnan hajnalban négy vádlott ismét elindult a templomhoz. Alkoholt és energiaitalt vittek magukkal. A templomhoz érve az egyik fiú kifeszítette a harangláb fa ajtaját, bementek a templomba, ott italoztak, az italos üvegeket a padlóra dobálták és az egyik falra italt öntöttek. 

A templom feldúlása után a fiatalok visszaindultak a házba, egyikük útközben egy közelben leállított gépkocsi visszapillantó tükrét is kihajlította. A rongálással a plébániának összesen közel 925 ezer forint kárt okoztak, a megrongált tárgyak egy része használhatatlanná, javíthatatlanná vált. Az okozott rongálási kár túlnyomó része két fiatal cselekményéhez köthető, őket az ügyészség vallási tisztelet tárgya megsemmisítésével elkövetett rongálás bűntettével vádolja, ami egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A többi vádlottat csoportos garázdasággal, illetve kisebb kárt okozó, vallási tisztelet tárgya megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével vádolja az ügyészség, ezeknek a bűncselekményeknek a büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.

A Pécsi Járási Ügyészség indítványa a legsúlyosabb bűncselekményt elkövető két vádlottal szemben felfüggesztett fiatalkorúak fogháza, két vádlottal szemben jóvátételi munka, egy fiatallal szemben próbára bocsátás. Valamennyi vádlottal szemben indítványozta az ügyészség pártfogó felügyelet elrendelését - közölte a vádhatóság.