Erdély;támogatások;

2022-08-03 15:29:00

Egy székelyföldi szállodanyitás került a román sajtó látókörébe, a magyar közpénzből támogatott luxushotel pedig nem az egyetlen ilyen beruházás Erdélyben

4 csillag 5 millióból. 

Kedden lett hír a román médiában, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfő-helyettes és több székelyföldi RMDSZ vezető politikus jelenlétében megnyitották múlt csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye legújabb négycsillagos és jelenleg egyetlen business, azaz üzleti szállodáját. Az esemény azért lett „érdekes”, mert a hotel építését a magyarországi gazdaságfejlesztési programból finanszírozta az erdélyi ilyen jellegű támogatásokat kezelő Pro Economica Alapítvány. A beruházás kezdeményezője és megvalósítója Boér Lehel helyi vállalkozó, a Depo barkácsáruházlánc tulajdonosa, aki egy munkásszállást alakított át luxushotelé.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök, román miniszterelnök-helyettes a megnyitón maga mondta el, hogy Székelyföld-szerte még nyolc, a sepsiszentgyörgyihez hasonló szálloda épül a Pro Economica Alapítvány támogatásával. Kozma Mónika, az alapítvány igazgatója pedig azt emelte ki, hogy a most átadott szálloda egyik ékes bizonyítéka a magyar kormány által támogatott, 16 megyét felölelő erdélyi gazdaságfejlesztési program hatékonyságának.

Az Orbán-kormány határon túli gazdaságfejlesztési programja azonban mind Romániában, mind Szlovákiában komoly ellenérzéseket váltott ki, nemcsak a sajtó részéről. Olyannyira komolyat, hogy mindkét országban le is kellett állítani ezeket a támogatásokat. A sepsiszentgyörgyi luxushotel még az első, 2017-ben elindított székelyföldi program keretében, a 2018-ban kezdődött turisztikai fejlesztések részeként valósult meg, de 2019-től Budapest nem hirdethetett meg újabb pályázatokat. Amint Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Népszavának egy korábbi interjúban elmondta, Bukarest kétoldalú megállapodáshoz köti a gazdaságfejlesztési program folytatását és ragaszkodik e sokmilliárdos támogatások európai szabályok szerinti lebonyolításához, átláthatóságához. (Hasonló Pozsony elvárása is.) A megállapodás azonban késik, Budapest inkább szünetelteti e sokak szerint kétes, saját külhoni holdudvarát építő milliárdos támogatási formát, mintsem államközi egyezményben szabályozza azt.

A román sajtó – Ziare.com, News.ro, G4 media – egyaránt azt emeli ki elsősorban, hogy a sepsiszentgyörgyi B the Hotel négycsillagos szálloda 5 millió eurós befektetésből valósult meg. A Pro Economica Alapítvány közleménye szerint az eredeti beruházási terv 2,5 millió eurós volt, amely a magyar állam támogatásával megduplázódott. A News.ro portál közölte, Kozma Mónika alapítványi igazgató a sepsiszentgyörgyi rendezvényen arról beszélt, a székelyföldi turisztikai fejlesztések nem állnak le, összességében mintegy 100 millió eurós befektetésről van szó, amelynek köszönhetően 500 új munkahelyet teremtenek.

A marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány az utóbbi években 44 millió eurót adott vissza nem térítendő támogatásként erdélyi turisztikai fejlesztésekre, köztük legalább négy darab négycsillagos szállodára is. A támogatási feltételekről csak annyit tudni, amennyit Kozma Mónika egy 2020 augusztusi interjúban az Erdélyi Naplónak elmondott. Eszerint a pályázó a befektetés felét kaphatja meg, ehhez igazolnia kell az 50 százalékos önrész meglétét, ami lehet saját pénz vagy bankhitel.

Ezek a támogatott turisztikai létesítmények valóban luxus körülményeket biztosítanak- wellnes részleggel rendelkeznek, van ahol bob vagy sí pálya létesült, van ahol privát kirepülőkkel is le lehet szállni.

Sepsiszentgyörgy kiemelt figyelmet kap az Orbán-kormánytól. A város focicsapata, a Sepsi OSK budapesti kormánytámogatásból építhette fel stadionját. Orbán Viktor idei tusványosi kiruccanása is a szokottnál hosszabb volt, mert csütörtök este a helyszínen szurkolt a a Sepsi OSK-nak.