Jobbik;sikkasztás;etikai bizottság;Jakab Péter;

2022-08-05 07:30:00

Elítélte Jakab Pétert a Jobbik etikai bizottsága, de büntetni nem fogják

Több forrásból származó információnk szerint elítélte Jakab Pétert a Jobbik etikai bizottsága, de úgy tudjuk, hogy a határozathoz nem társulnak szankciók.

Jakab Péter május végén, még pártelnökként nyilvánosan vádakat fogalmazott meg Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettessel szemben, és a kizárását kezdeményezve a Jobbik etikai bizottságához fordult. A módszert kifogásolva Varga Zoltán Péter, a párt dunakeszi szervezetének elnöke Jakab Péter ellen kezdeményezett etikai vizsgálatot. Potocskáné esetében az eljárás már korábban lezárult: az etikai bizottság arra jutott, hogy „a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek”.

Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy Jakab Péter esetében is befejeződött a vizsgálat: az etikai bizottság elmarasztalta ugyan a volt pártelnököt, ám szankciókat nem szabott ki.

„Támadhatnak, ahogy csak akarnak. Fideszesek vagy a velük megalkuvók. Soha nem fogok meghátrálni! Soha!” – más összefüggésben Jakab Péter ezt írta ki a közösségi oldalára csütörtökön. Jakab részben azokra a hírekre reagált, amelyek szerint frakcióvezetőként – még mielőtt leváltották volna – a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül nagy összegű szerződéseket kötött, másrészt pedig közvetlen munkatársa, Molnár Enikő facebookos bejegyzésére utalt. Molnár Enikő kedden számolt be arról, hogy miután Potocskáné Kőrösi Anita, a párt elnökhelyettese etikai eljárást kezdeményezett ellene, válaszlépésként ő is etikai eljárást kezdeményezett az általa „fideszes ügynökök” közé sorolt Potocskáné ellen.

Szerinte ugyanis Potocskáné Kőrösi Anita „szivárogtatott” a kormánypárti médiának, összejátszott a Fidesszel, hogy kiszorítsa Jakab Pétert a pártból. Molnár Enikő azt kérte: amennyiben bebizonyosodik, hogy Potocskáné Kőrösi Anita összejátszott a Fidesszel, zárják ki a pártból, az eljárás lefolytatásáig pedig függesszék fel a Jobbikban betöltött összes pozíciójából.

Potocskáné Kőrösi Anita kérdésünkre kijelentette, hogy az eljárás, amit Molnár Enikő indított vele szemben, „hazugságokon alapul”. Az állítást, hogy fideszes ügynök lenne, „egészen abszurdnak” minősítette, és még a feltételezést is visszautasította. Megerősítette, hogy valóban etikai eljárást kezdeményezett Molnár Enikő ellen, ennek tartalmáról azonban nem szeretett volna nyilatkozni. Ez a párt belügye – mondta.

Molnár Enikő sem kívánt beszélni az ellene tett bejelentés tartalmáról, ő arra hivatkozott, hogy abban szenzitív adatok szerepelnek. Hangsúlyozta, hogy az etikai bizottság előtt szóban fogja ismertetni az álláspontját: attól tart, ha írásba foglalná, akkor az a Fidesz-médiánál kötne ki.

Megjegyezzük, hogy azokat a közleményeket, amelyek Jakab Péter megnyilvánulásairól tájékoztatnak, egy ideje már nem a Jobbik sajtóosztálya, hanem Molnár Enikő küldi lapunknak. Ezekben a közleményekben Jakab Péter párthovatartozás nélkül, egyszerűen csak „országgyűlési képviselőként” szerepel.

A Telex csütörtökön adta hírül: Jakab Péter 103 millió forint értékben írt alá négy évre szóló szerződéseket a frakcióvezetés beleegyezése nélkül, pár nappal azelőtt, hogy leváltották a frakcióvezetői tisztségről. A kormánypárti Magyar Nemzet a múlt héten egy 83 milliós tételről is írt, az ebbe a körbe tartozó szerződések életbe lépését azonban a Jobbik képviselői már megakadályozták. A bejelentéseiről elhíresült Tényi István feljelentést tett hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

A Jobbik nem tervezi, hogy szintén feljelentést tesz Jakab Péter ellen – tudtuk meg a párt egyik név nélkül nyilatkozó politikusától. Közlése szerint a frakcióvezetőnek törvényi felhatalmazása van megkötni a szerződéseket. Arról, hogy előtte egyeztetnie kell a frakcióvezetéssel, nem törvény, hanem a belső szervezeti és működési szabályzat rendelkezik. Jakab Péter tehát vétett a Jobbik belső szabályai és a „bajtársiasság” ellen – mondta a politikus –, de nem követett el bűncselekményt.