hazugságok;CPAC;Orbán Viktor;

2022-08-06 06:00:00

A dallasi diadal hete

Azt állította Orbán Viktor (Dallasban, egy szélsőjobboldali amerikai konzervatív szervezet konferenciáján), hogy „egy keresztény politikus nem lehet rasszista”.

Ezzel szemben a tény az, hogy de bizony, lehet. Eltekintve most attól, hogy egy magát kereszténydemokratának nevező miniszterelnök éppen napjainkban nevezte veszélyesnek és ítélte el a rasszok keveredését egy rasszista hangvételű beszédében, a huszadik század első felében a hangsúlyozottan keresztény magyar politika tudatos és következetes rasszizmusa százezrek kiirtásához vezetett. De persze lehet, hogy aki kereszténynek mondja magát, az valójában nem is az.

Azt is állította Orbán (ugyanott, a CPAC konferencián), hogy „Oroszország Ukrajna elleni támadása eddig közel egymillió embert kényszerített arra, hogy Magyarországra meneküljön. Ezeknek a menekülteknek a többsége továbbmegy más európai országokba, de egymillió embernek egy tízmilliós országba való érkezése, nos, az sok.”

Ezzel szemben a tény az, hogy nem az a sok, hiszen ennél jóval több turista érkezik hozzánk, és az ukránok közül csupán néhány tízezren maradtak itt, míg Lengyelországban több millióan. Nem a beengedésük sok, hanem az, hogy ennyi embernek kellett elhagynia az otthonát, a hazáját. Nem mi vagyunk az áldozatok, hanem ők. De mintha a keresztény miniszterelnök szavaiból nem ez érződne ki.

Azt állította továbbá dallasi beszédében a kormányfő, hogy „mi a határon elfogunk minden egyes illegális határátlépőt”.

Ezzel szemben a tény az, hogy nem fognak el, mert Orbán szónoklatával éppen egyidőben Bács-Kiskun megyében okozott halálos tömegbalesetet egy embercsempész, aki tizenöt migránst akart Ausztriába vinni. Egy hete pedig a magyar-osztrák határnál illegális határátlépők támadtak osztrák katonákra. Ha a magyarok minden egyes illegális határátlépőt elfognának, akkor ez hogyan lenne lehetséges? A kettő közül az egyik fake news.

Azt állította ezen kívül Orbán Viktor, hogy „Magyarország Európa legbiztonságosabb országa”.

Ezzel szemben a tény az, hogy az európai statisztika szerint számos olyan európai ország van, ahol alacsonyabb az emberölések száma, mint nálunk, mint ahogy a rablások és betörések gyakoriságában is vannak nálunk biztonságosabb országok. De nyilván Orbán számára Orbán statisztikája a legmegbízhatóbb.

Azt állította Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára (az Origo portálnak adott interjújában), hogy „gigantikus tévedés volt a gázszállításokat a szankciós politika középpontjába emelni”. Mint mondta, „nem önmagában a háború ténye, hanem a teljesen félresiklott szankciós politika hozta a legnagyobb áremelkedési hullámot”.

Ezzel szemben a tény az, hogy az EU nem emelte a szankciós politika középpontjába a gázszállításokat, sőt egyáltalán nem is vette be a szankciók közé az orosz szállítások megtiltását. Éppenséggel Oroszország az, amely a földgáz megvonásával bünteti Európát, amiért fellép az agresszió ellen és támogatja Ukrajnát. De úgy látszik, a Kabinetirodán úgy vélik, hogy Európa hozta ránk a vészt, nem pedig Putyin. Madarat tolláról.

A cikkben megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Lapunk fenntartja magának a jogot a beérkező írások szerkesztésére, rövidítésére.