Izrael;hadművelet;Gázai övezet;Iszlám Dzsihád;

2022-08-05 20:17:00

Hadműveletet indított az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

Egy rakétacsapás során megölték az Iszlám Dzsihád katonai vezetőjét.

Hadműveletet indított pénteken Hajnalhasadás néven az izraeli hadsereg a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen, megölték az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet katonai vezetőjét – adta hírül a helyi média.

A Gázai övezetet érő egyik rakétacsapásban életét vesztette Tajszír al-Dzsabári, az Iszlám Dzsihád egyik parancsnoka, továbbá a szervezet mintegy 15 fegyverese, akik a katonai rádió beszámolója szerint az izraeli csapást követően rakétákat akartak kilőni a szomszédos izraeli területek ellen.

Az izraeli hadsereg polgári védelmi parancsnoksága Vaskupola légvédelmi egységeket telepített Jeruzsálem, Tel-Aviv és Beér-Seva körzetében a civilek védelme érdekében, a Gázai övezet körzetében pedig megnyitották az óvóhelyeket. Gázai egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli légicsapásban legalább négyen haltak meg, és további tizenöten sebesültek meg. Az Iszlám Dzsihád megerősítette, hogy az elhunytak között van Dzsabári, a szervezet 2019-ben megölt katonai vezetőjének, Bahá Abu al-Atának az utóda.

Dzsabári a szervezet katonai szárnyának vezetője volt a Gázai övezet északi részén, valamint ő felelt a hadműveletekért és a kapcsolattartásért az övezetet irányító Hamásszal. A közelmúltban izraeli katonai és polgári célpontok elleni támadásokat szorgalmazott.

„Az ellenség háborút kezdett népünk ellen és ellenünk, mi pedig meg fogjuk védeni magunkat és népünket” – áll az Iszlám Dzsihád közleményében. „Ez a nap a győzelemre hivatott, az ellenségnek pedig meg kell értenie, hogy megadás nélküli háború lesz.” – mondta az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád al-Nahála az izraeli hadművelet megindítása után.

Az izraeli hadsereg szóvivői szerint az izraeli repülőgépek katonai bázisokat és az Iszlám Dzsihád által használt épületeket vettek célba. Pénteken a Gázai övezet határához vezényelték az elit Goláni Dandárt és egy páncéloshadtestet, valamint tartalékosokat mozgósítottak. „A kormány nem hagyja, hogy terrorszervezetek (...) fenyegessék Izrael állampolgárait” – jelentette ki Jaír Lapid miniszterelnök a Gázai övezet izraeli bombázása után.

A légicsapások előtt a kormány és Beni Ganz védelmi miniszter megbeszélést tartott, amelyen felmérték a gázai biztonsági helyzetet.

A Gázai övezet szomszédságában szombat este 8-ig az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk az izraelieknek, szüneteltetik az oktatást, 80 kilométeres körzetben szabad téren csak tízen, zárt helyeken legfeljebb százan gyűlhetnek össze, és szintén zárva tartanak az iskolák, óvodák.

A Hajnalhasadás hadműveletet megelőzően az Iszlám Dzsihád több napja megtorlással fenyegetőzött, mert ezen a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztségviselőjét, Basszám asz-Szaadit.

Izrael az utóbbi négy napban a fenyegetések miatt utakat zárt le az övezethez közeli területeken, és óvatossági rendszabályokkal együtt "különleges helyzetet" hirdetett a helyi civil lakosság számára.