buszbaleset;halottak;sebesültek;Horvátország;

2022-08-06 20:01:00

Balesetet szenvedett egy busz Varasd közelében, 12-en meghaltak

A jármű lengyel zarándokokat szállított a bosznia-hercegovinai Medjugorjébe.

Lesodródott az autópályáról, majd a falnak ütközött egy busz szombaton hajnalban Horvátországban. A balesetben 12 ember életét vesztette, és 32-en megsérültek, közülük 19-en súlyosan - közölte Davor Božinović horvát belügyminiszter késő délutáni sajtótájékoztatóján.

A baleset a Zágrábtól a magyar határig vezető sztrádán történt az észak horvátországi Varasd (Varazdin) közelében, a Brenznicki Hum és Komin közti autópálya-szakaszon hajnali fél 6-kor. Amíg a tűzoltók és a mentők a helyszínen dolgoztak, leállították a forgalmat az autópályán. Délutánra helyreállt a közlekedés.

A belügyminiszter elmondta, a busz lengyel rendszámmal közlekedett, Varsó közeléből indult és zarándokokat szállított a bosznia-hercegovinai Medjugorjébe, Dél-Európa legismertebb és leglátogatottabb Mária kegyhelyére. A buszon nem voltak gyerekek. A sérülteket a zágrábi, varasdi és csáktornyai kórházba szállították. A miniszter közölte, hogy a baleset azért következett be, mert a sofőr elvesztette az uralmat a jármű felett. Hogy ennek mi volt az oka, a vizsgálatok majd kiderítik - mondta.

Łukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő a horvát sajtónak úgy nyilatkozott: a buszon 42 utas és két sofőr tartózkodott, mind lengyel állampolgárok. A zarándokutat a Szent József Katolikus Testvériség szervezte, és az utasok között három pap, valamint hat apáca is volt.