Kolumbia;

2022-08-08 19:05:00

Egykori gerilla került Kolumbia élére

Bogotában beiktatták Kolumbia első baloldali elnökét, Gustavo Petro volt gerillát. Célja, hogy megfékezze a latin-amerikai országban elharapózó egyenlőtlenségeket. A ceremónián mintegy százezren jelentek meg, köztük VI. Fülöp spanyol király és kilenc latin-amerikai elnök.

„Nem akarok két országot, ahogyan két társadalmat sem. Egy erős, igazságos és egységes Kolumbia megteremtése a célom” – mondta beiktatási beszédében. „A nemzetként előttünk álló kihívások és próbatételek az egység és az alapvető konszenzus időszakát követelik” – tette hozzá.

Petro, akinek kormánya a kongresszus baloldali többségének támogatását élvezheti, felszólította a kolumbiai fegyveres csoportokat, „tegyék le a fegyvert” és fogadják el a törvényes juttatásokat „a béke fejében”. Szót ejtett a kábítószer elleni több évtizedes erőfeszítésekről is. „Itt az ideje egy új nemzetközi egyezménynek, amely elismeri, hogy a drogháború kudarcot vallott” – hangoztatta. Petro sajtófőnöke, Marisol Rojas azt közölte, az új államfő befogadóbb kormányzási formát vezetne be az országban.

A 62 éves Petrót, aki korábban szenátor és Bogota polgármestere volt, a júniusi elnökválasztáson szoros eredménnyel választották meg elnöknek. A járvány óta több latin-amerikai országban baloldali elnökök kerültek hatalomra, legutóbb, tavaly decemberben Gabriel Boricot választották meg chilei államfőnek jobboldali kihívójával szemben. Szakértők szerint a „baloldali hullám” oka az, hogy a pandémia súlyosbította a régióban a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A kolumbiai szavazók korábban hajlamosak voltak úgy tekinteni a baloldali jelöltekre, mint akik elnézőek a bűnözéssel szemben, vagy az évtizedek óta lázadó gerillák szövetségesei. Az új alelnök, Francia Márquez egykori környezetvédelmi aktivista és házvezetőnő szintén változást jelent az ország számára, mivel ő az első afro-kolumbiai nő, aki ezt a tisztséget tölti be.

Petro azt mondta, első célja az lesz, hogy intézkedéseket tegyen az éhínség ellen. Kolumbiában az 50 millió lakos közel fele küzd a szegénységgel.

Az új pénzügyminiszter, José Antonio Ocampo hétfőn 5,6 milliárd dolláros (2166 milliárd forint) adóreformot javasol a kongresszusnak, amelynek keretében a magas jövedelműek magasabb adót fizetnének a szociális programok finanszírozására. A baloldali és centrista pártokból álló koalíciót létrehozó Petro ezenfelül ingyenes egyetemi oktatást, az egészségügyi rendszer megváltoztatását és nyugdíjreformot is ígért.