Izrael;palesztin;

2022-08-08 16:34:00

Egymást vádolják a palesztin konfliktusban

Az izraeli hadsereg vasárnap reggel bejelentette az Iszlám Dzsihád (PIJ) egy újabb vezetőjének célzott megölését. Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített csoport megerősítette Haled Manszur halálát. A vezető a Gázai övezet déli részén működő militáns szervezet parancsnoka volt, és egy Rafah városában végrehajtott légicsapásban halt meg. Két másik magas rangú PIJ-tagot is megöltek, köztük Manszur egyik helyettesét. 

Több mint egy éve a legsúlyosabb erőszakos cselekmények törtek ki Izrael és a palesztin fegyveresek között. Ennek nyomán Gázában már legalább 32 palesztin vesztette életét, köztük hat gyermek, a palesztin sérültek száma több mint kétszáz. Palesztin források szerint három lakóépületet értek a szombati izraeli támadások. Az izraeli hadsereg szerint csak fegyvergyártó létesítményeket, rakétakilövő helyeket és fegyverraktárakat semmisítettek meg. 

Palesztin források szerint öt gyermek és egy felnőtt halt meg egy támadásban Gáza északi részén. Egy izraeli légicsapásban haltak meg a dzsabaliai menekülttáborban, egy mecset közelében. Az izraeli hadsereg visszautasítja ezt a beszámolót, mondván, erőik nem folytattak semmilyen tevékenységet a térségben az esemény idején.

A helyzet azután mérgesedett el, hogy az izraeli légicsapások során pénteken megölték Gázában Taiszir al-Dzsabarit, az Iszlám Dzsihád (PIJ) egyik magas rangú tagját. Az izraeli hadsereg parancsnoksága szerint péntek óta mintegy 190 rakétát lőttek ki Izraelre. Ezek vagy nyílt terepre zuhantak, vagy a Vaskupola rakétavédelmi rendszer fogta el őket. Számos város, köztük Tel-Aviv is, nyilvános légvédelmi óvóhelyeket nyitott. Ciszjordániában az éjszaka folyamán 20 letartóztatás történt terrorellenes razziák során. A helyzet a 2019-es eszkalációra emlékeztet. Akkoriban a palesztin adatok szerint több mint 255 ember halt meg.