Jobbik-Konzervatívok;Magyarország;Ujhelyi István;népszavazási kezdeményezés;EU-tagság;

2022-08-08 15:23:00

Mégsem nyújtja be az uniós tagságról szóló népszavazási kezdeményezését Ujhelyi István

Ujhelyi, miután a Jobbik benyújtotta a saját népszavazási kezdeményezését, úgy fogalmazott: „a felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt a saját javaslatát nem adja be, de a legfelsőbb fiókban tartja”.

Mégsem nyújtja be az uniós tagságról szóló népszavazási kezdeményezését Ujhelyi István – derül ki a szocialista EP-képviselő Facebook-bejegyzéséből.

Ujhelyi, miután a Jobbik benyújtotta a saját népszavazási kezdeményezését, úgy fogalmazott: „a felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt a saját javaslatát nem adja be, de a legfelsőbb fiókban tartja”. Mint mondta, amiatt, mert a kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét az egyik legégetőbb problémának tartja.

A politikus úgy látja, a javaslata megosztja „az európai Magyarországot féltő, kormányváltást akaró tábort”.

„Hamisan úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban – immár a Jobbikkal együtt – én megyek szembe az autópályán az ellenzéki forgalommal. Attól tartok, hogy az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét. Nem egy általunk kezdeményezett népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz. Nem az a feladat tehát, hogy rettegjünk a társadalom – egyébként jelenleg is közel kétharmados többségű – EU-pártiságának megváltozásától és egy esetleges »nem« többségbe kerülésétől, hanem hogy azzal szembemenve, minden energiánkkal a magyar emberek józan döntésére koncentráljunk. A Brexit egyik oka és tanulsága éppen az, hogy politikai számításból az egyébként EU-párti szereplők sem mertek beleállni a kampányba; meg is lett az eredménye a gyávaságuknak.” – fogalmazott.

„Ha sikerrel jár a hazugságra épülő fideszes agymosás, akkor a hatályos törvények szerint meg sem kell kérdezni a választókat arról, hogy akarnak-e az európai közösség tagjai maradni, mert a fideszes kétharmad – többmillió megtévesztett ember tapsa mellett – saját maga dönt majd az uniós kilépésről” – írta.

Az MSZP EP-képviselője szerint az általa javasolt megoldás „egy politikai póráz lenne a hatalom nyakán”.

Ujhelyi „nevetségesnek, gyalázatosnak és méltatlannak” minősítette a „Momentum Mozgalom részéről a komment-háborúban megjelenő megjegyzést és buta érvet, miszerint Ujhelyi a Fidesz megrendelésére cselekszik”.