Jobbik-Konzervatívok;

2022-08-10 19:47:00

Munkatársa szerint a Jobbiktól függ, hogy Jakab Péter pártot alapít-e

A Jobbik több politikusa is tényként kezeli, csak idő kérdése, mikor hozza létre saját pártját Jakab Péter. A volt pártelnök munkatársa szerint ez most nincs napirenden.

Jakab Péter nem pártot vagy mozgalmat, hanem olyan összetartó közösséget szervez, amelyhez már eddig is sok csalódott ellenzéki csatlakozott – utalt A nép pártján elnevezésű kezdeményezésre Molnár Enikő, a volt Jobbik-elnök munkatársa. Az, hogy ez a Jakab által életre hívott közösség a későbbiekben párttá alakul-e, szerinte elsősorban attól függ, hogyan alakul a Jobbik politikája. Molnár Enikő elmondása szerint (bár az ellenzéki előválasztás eredménye nem feltétlenül ezt támasztja alá) Jakab Péter nagy népszerűségnek örvend a választók körében: elterjedt vélemény, hogy „akit ennyire támad a Fidesz, az valamit jól csinál”.

Annak ellenére, hogy az akciónak nem volt különösebb hírverése, Molnár Enikő tájékoztatása szerint már több tízezren csatlakoztak ahhoz az online petícióhoz, amit Jakab Péter indított: „A Fidesz azt ígérte a választások előtt, hogy megvédik a rezsicsökkentést. Most mégis brutálisan emelik a rezsit. A Fidesz hazudott, becsapta a magyarokat!”.

Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, lezárult a Jakab Péter elleni etikai eljárás. Az etikai bizottság elmarasztalta ugyan a volt pártelnököt, de szankciókat nem szabott ki vele szemben. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Jobbik nem akarja kenyértörésre vinni a dolgot Jakabbal. Más olvasat szerint: a Jobbik nem szeretne ürügyet szolgáltatni arra, hogy Jakab elhagyja a pártot.

Élesebbnek tűnik a Molnár Enikő ellen folyó etikai eljárás, ami Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes kezdeményezésére indult. Molnár Enikő biztosra veszi, hogy ki fogják zárni a pártból. Az etikai bizottság előtt tartott keddi meghallgatáson ennek megfelelően fogalmazott: „Megköszöntem, hogy tizenkét évig a Jobbik aktivistája lehetettem”.

A közelmúltban tíz jobbikos helyi szervezet szűnt meg, az érintett települések közé tartozik egy közel húszezres népességű város, Tiszaújváros is. „Nem asszisztálunk tovább ahhoz a vezetéshez, amely összekacsint a Fidesszel, és a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálta feláldozni, kivégezni az Orbán-rezsim érdekében” – áll az erről beszámoló közleményben.

Bíró László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés jobbikos képviselője kérdésünkre megerősítette, hogy a kilépések és megszűnések a Jakab Péter elleni fellépéssel magyarázhatók. A távozó jobbikosok már azt is figyelmeztető jelnek vették, hogy Jakab lemondott a pártelnöki tisztségről. A közvetlen kiváltó ok pedig az volt, hogy leváltották a parlamenti frakció éléről.

„Mindent megtettem annak érdekében, hogy békét teremtsek. Nem sikerült” – mondta Bíró László, aki régebben antiszemita megjegyzéseket tett a közösségi médiában, amiért utóbb bocsánatot kért. Még tagja a Jobbiknak, és formailag választókerületi szervező. A posztra azonban nem pályázik újra. „A Jobbik jelenlegi állapotában nincs mit szervezni” – közölte.

Jellemzése szerint Jakab Péter karizmatikus politikus, nagy tömegeket képes mozgósítani, nem csak a jobbikosokhoz, hanem minden ellenzékihez szól. Ugyanakkor Bíró László sem tud arról, hogy Jakabnak a közeljövőben szándéka lenne pártot alapítani.

Kerestük a korábban szexuális zaklatás gyanújába keveredett Földi Istvánt is, aki szintén „Jakab Péter emberének” számít (a legutóbbi kongresszuson Jakab támogatásával indult az elnöki posztért, de alulmaradt Gyöngyösi Mártonnal szemben). Földi határozottan elzárkózott attól, hogy „bármilyen témában” nyilatkozzon.