USA;merénylet;New York;Salman Rushdie;

2022-08-12 19:42:00

Merénylet áldozata lett, többször megszúrták Salman Rushdie-t az Egyesült Államokban

A világhírű indiai írót a nyaka jobb oldalán érte az egyik szúrás. Mentőhelikopter vitte kórházba. 

Merénylet áldozata lett pénteken Salman Rushdie. A 75 éves világhírű indiai író éppen előadásra készült a New York-i Buffalo melletti Chautauqua hasonnevű kulturális központjában, amikor egy fekete ruhát és fekete maszkot viselő férfi felrohant a színpadra, és többször megszúrta. Egyik találata Salman Rushdie-t a nyaka jobb oldalán érte.

A merénylet hozzávetőlegesen 20 másodpercen át tartott, ez alatt a merénylő a többszöri szúrás mellett nagyjából 10-15-ször ököllel meg is ütötte. Szemtanúk szerint mindezek után Salman Rushdie tudott beszélni és támogatással járni is. Mentőhelikopterrel vitték kórházba.

Az egyik szemtanú azt hitte, hogy a merénylet valójában a mutatvány része, hogy bemutassák, még mindig sok vita van a szerző körül. Eltelt néhány másodperc, mire ráeszmélt, hogy nem eljátsszák az erőszakot.

A merénylőt a helyszínen ártalmatlanította a New York állami rendőri erők egyik tagja. A férfi személyazonosságáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra információkat, őrizetbe vették.

Úgy tudni, hogy kisebb fejsérülést szenvedett az előadás moderátora is, aki éppen Salman Rushdie bemutatását tartotta a 2500 fős közönség előtt a Chautauqua Institute-ban, amikor jött a merénylő. Salman Rushdie arról beszélt volna, milyen menedéket biztosít az Egyesült Államok a száműzetésben élő íróknak.

Kathy Hochul New York-i kormányzó bejelentése szerint az író életben van, megkapja a szükséges ellátást. Ügynöke, Andrew Wylie később e-mailben azt közölte a Reuters-szel, hogy sebészetre vitték, ahol megműtik. Úgy tudni, a pittsburgh-i egyetemi kórházba (UPMC) szállították.

Salman Rushdie-ra 1989-ban ben mondott ki fatvát Irán akkori első számú vallási vezetője, Ruholláh Homeini ajatollah az író egyik regénye, a muszlimokat állítólag sértő, 1988-ban megjelent Sátáni versek miatt. Az író ellen a mű kiadása után világszerte robbantak ki tiltakozások, köztük Mumbaiban, ahol a demonstráció erőszakba torkollt és 12 ember halálát okozta. Salman Rushdie az Egyesült Királyságba menekült, éveken át titkosszolgálati védelem alatt élt, a vallási rendelettel vérdíjat is kitűztek a fejére, amelyet az az iszlám hívő kaphat meg, aki végez az istenkáromlással vádolt íróval. 1991-ben a könyv japán fordítóját, Igarasi Hitosot halálra késelték. Hasonlóan támadás érte 1991-ben milánói lakásában az olasz fordítót, Ettore Capriolót is, ő azonban túlélte az merényletet. A Sátáni versek norvég kiadójára háromszor rálőttek Oslóban 1993-ban. A török fordító, Aziz Nesin éppen csak megmenekült egy 37 ember életét követelő hoteltűzből 1993-ban.

Salman Rushdie-t először 1989 augusztusában próbálták megölni, amikor is Musztafa Mazeh, egy libanoni férfi bombát helyezett el a London belvárosában található Beverly House szállodában. A bomba azonban Mazeh-et ölte meg, amikor begyújtotta a robbanóanyagot. 

2007 júniusában a megosztó írót lovaggá ütötték az Egyesült Királyságban, ami szerte a muzulmán világban heves tiltakozásokat váltott ki. Pakisztán és Irán londoni nagyköveteik visszahívásával jelezték felháborodásukat.

2012-ben Rushdie lemondta egy szereplését az indiai Dzsaipur városában tartott irodalmi fesztiválon, miután a rendőrség arra figyelmeztette, hogy merénylet készül ellene.