Egyiptom;szentmise;templom;kopt keresztény;tűzhalál;

2022-08-14 21:31:00

Legalább negyvenen, zömmel gyermekek haltak meg egy templomtűzben Gízában

Elektromos tűz okozta a borzalmas tragédiát a kopt keresztény templomban a vasárnapi mise közben.

Elektromos tűz söpört végig egy egyiptomi kopt keresztény templomon a vasárnapi mise közben, legalább 41 ember, többségükben gyerekek halálát okozva – számolt be a Reuters a megdöbbentő tragédiáról helyi biztonsági források közlése alapján. A sérültek száma is több mint egy tucat.

Nem sokkal reggel 9 óra előtt csaptak el a lángok a gízai Abu Sifin templomban, ahol 5000 ember gyűlt össze. A tűz eltorlaszolta a templom bejáratát, így gáz keletkezett, s annak következtében vesztette életét a több tucatnyi áldozat.

A szemtanúk közül Yasir Munir mondta el, hogy misére gyülekező hívők többnyire a harmadik és a negyedik emeleten gyülekeztek, amikor  füst szállt fel a második emeletről. Pánik tört ki, mindenki elkezdett rohanni lefelé a lépcsőn, ahol tömegjelenetek alakultak ki. Munir arról is beszámolt, hogy ő szerencsére a földszinten tartózkodott a lányával együtt, és el tudtak menekülni, amikor csattogást hallottak, szikrák és lángok törtek ki az ablakokon keresztül.

Az egyiptomi belügyminisztérium közleménye szerint az igazságügyi szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a tüzet a második emeleti klímaberendezésben keletkezett elektromos hiba okozta. A halálozás fő oka a füst belélegzése volt.

Az államtól az elhunytak családjai 100 000 egyiptomi fontot (5220 dollárt) kapnak. A helyszínen megjelent, és sérülteket is meglátogatott a kórházban Mostafa Madbouly, Egyiptom miniszterelnöke. Ugyanakkor a Reuters ugyanakkor hozzátette, az elektromos tüzek nem ritkák Egyiptomban. Emlékeztetett, 2020 végén a COVID-19 betegeket kezelő kórházban kitört tűzben legalább hét ember meghalt.