önkormányzatok;vízművek;államosítás;magyar állam;

2022-08-15 17:28:00

Nem kaphatnak támogatást az energiaválsággal küzdő önkormányzati vízművek, csak ha átadják tulajdonukat az államnak

Értesülések szerint novemberig le is zavarnák az államosítást.

Nem részesülhetnek támogatásban az önkormányzati tulajdonú, az energiaválság miatt ellehetetlenülő vízművek, csak ha átadják tulajdonukat az államnak – írja a hvg.hu.

Ezzel kapcsolatban idézik a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökének, Schmidt Jenőnek – Tab fideszes polgármesterének – a polgármesterekhez vasárnap intézett levelét, amelyben azt írja, nem maradt más választásuk, adják át a vízművagyont a feladatokkal együtt az államnak.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormány a vízművekre vonatkozó tavalyi módosításával lehetőséget teremtett arra, a szolgáltatás biztosításával megbirkózni képtelen önkormányzatok ingyenesen átadhassák a vízművagyont a feladatellátás kötelezettségével együtt az államnak. Schmidt ezzel sem volt megelégedve, kérte is a belügyminisztert, hogy a törvény elfogadása előtt üljenek le egyeztetni az önkormányzatokkal.

Schmidt beszámolója szerint augusztus 4-re meghívást kaptak a Technológiai és Ipari Minisztériumba a vízközmű rendszereket tulajdonló és üzemeltető önkormányzatok képviseletében, a gyors lépést a megnövekedő energiaárak kényszerítették ki. Mint írja,

A TÖOSZ elnöke szerint „lámpással kell keresni” azokat a vízműcégeket, amelyek nem vesztették el saját tőkéjüket, és nem fordultak veszteségbe, amit ő a szektort érintő adópolitikának, az alacsonyan befagyasztott díjaknak, és az utóbbi hónapok energiaár-robbanásának tud be. Megjegyzik, az eddigi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kormány az állami regionális szolgáltatók veszteségeit kipótolta, az önkormányzati tulajdonú cégek azonban semmiféle támogatást nem kaptak.

A TÖOSZ-elnök a helyzet érzékeltetéséhez azt is leírta, hogy

A nagyvárosokban még lehet túlélésre sansz, itt egyelőre az osztalékfizetésről kell lemondani.

A portál idézi a SzegedMát, amely megszerezte a Technológiai és Ipari Minisztériumnak a Szegedi Vízműhöz eljuttatott tájékoztatót. Ebben azt írják, ha a helyi szolgáltatók beleegyeznek, akkor az állam:

Ezért cserébe pedig